onsdag 23 november 2016

Moderaternas SD-anpassning – vill skapa ”folkstorm” mot bostäder åt flyktingar


Moderaterna skyller sitt eget ansvar för bostadsbristen på flyktingar • Rättvisepartiet Socialisterna ställer offensiva krav på bostäder åt alla och bemöter M-rasimen

Av Per-Åke Westerlund

Kom ihåg när Sverigedemokraterna för ett år sedan pekade ut flyktingboenden och attentaten spred sig. Nu står Moderaterna i Haninge för samma hets.

Med 10 olika flygblad, ett för varje bostadsområde, uppmanar Moderaterna “så många som möjligt” att protestera mot nya boenden för flyktingar. Flygbladen, som innehåller en detaljerad flygbild på var de provisoriska boendena ska ligga, finns på deras hemsida att läsa för vilken attentatsperson som helst. Moderaterna skriver att de är ute efter en “folkstorm” mot kommunens planer.
Det var i fjol som Sverigedemokraternas Kent Ekeroth gjorde grova hets-uppmaningar till aktioner mot flyktingboenden samtidigt som hans bror Ted i SD Lund spred kartor. Inom de kommande månaderna utfördes närmare 50 attentat och mordbrandsförsök.

Moderaterna i Haninge har flera gånger de senaste åren både försökt övertrumfa och flirtat med SD. På ett ökänt möte i Vendelsö lierade sig ledande moderater med rasister i hetsen mot flyktingar. (RS varnade för att Moderaternas skrämselpropaganda och populism skulle leda till attentat, något som tyvärr också skett)
Moderaten Delmon Haffos grova sexism mot ministern Annika Strandhäll – filmen där han kallar henne “hora” – passar in i Moderaternas skifte ytterligare högerut. “Moderaterna tonläge är uppe i Trumpnivå” konstaterade även Dagens Nyheters förstasida fredag den 18 november.
Att Moderaterna anpassar sig till Sverigedemokraterna är mycket tydligt i partiets agerande:

I Ekerö och Täby, de båda kommuner som har sagt nej till flyktingar, styr M efter att ha fått drygt 37 procent (i Stockholms län fick M bara starkare stöd i Danderyd).
M-budgeten innehåller stora nedskärningar på flyktingar, genom närmast totalt stopp och nedskärningar på Migrationsverket.
Moderaternas SD-anpassning innehåller krav att flyktingar ska lära sig svenska, som om det är flyktingarna som är hindret för detta. M kräver också att “åldersbedömningar” ska göras av alla ensamkommande barn. Det är en metod utan vetenskaplig grund, men kravet tillfredsställer rasisternas hatsidor.
Ytterligare M-krav i år har varit att nyanlända ska “kvalificera sig” till socialförsäkringar och bidrag genom jobb eller permanent uppehållstillstånd. Möjligheten till permanent uppehållstillstånd är något som M varit med om att rösta bort. Och kravet på arbete - som är mycket svårt att få - står i motsättning till kravet på språkstudier.
M har också kritiserat “dyra boenden” samtidigt som partiet är bästa vän med de privata spekulanter som tjänar miljoner på vinster i välfärden, däribland flyktingboenden.

Högerpopulism – att stå för “hårdare tag” – skiner också igenom i Stockholmsmoderaternas kampanj för förbud mot tiggare. Polisen ska användas för att fösa undan fattiga från gatorna.
Moderaternas anpassning handlar om att vinna tillbaka väljare från SD. Men det är en politik som inte verkar lyckas. I de senaste opinionsmätningarna har SD börjat öka igen, samtidigt som Moderaterna backar. Tydligast är detta i Aftonbladet/Inizios senaste mätning, där SD har 21,5 procent och M har 22 procent.
Det är välkänt att partier som försöker vinna röster från rasistiska högerpopulister snarare stärker dessa. Effekten blir att vrida opinionen högerut och samtidigt öka risken för rasistiska våldsdåd. Att M närmat sig SD gör att både M-politiker och partiets väljare blivit mer öppna för samarbete med SD.
Moderaterna är liksom SD ett högerparti som inte attackerar enbart flyktingar. I M:s alternativa budget finns också förslag om sänkt ersättning för både arbetslösa och sjuka. Den bortre tidsgränsen ska återinföras för långtidssjuka och taket i a-kassan ska sänkas.

För alla som vill bekämpa rasismen är det viktigt att visa sambanden mellan försämringar för flyktingar och försämringar för alla andra. Försämringarna för flyktingar ger inte mer pengar till vård eller pensionärer – de som gynnas är banker och de rika.
Moderaternas SD-anpassning är inte heller en spegelbild av ändrade åsikter hos “folk”, varken i Haninge eller någon annanstans. Det är snarare M och andra etablerade partier som tillsammans med SD har skapat utrymme för ökad rasism. Det som behövs är ett tydligt alternativ till vänster, som tar upp de verkliga rötterna till oron hos arbetande människor – bankerna, nedskärningarna, privatiseringarna, klyftorna. Det är en kamp mot rasism och all högerpolitik.

"Påståendet att flyktingar kommer att kunna gå före i kön är inte sant"


Rättvisepartiet Socialisterna Haninge kommer att svara på Moderaternas hetskampanj mot flyktingar med flygblad och torgmöten den närmsta tiden under parollen "Bostäder - inte rasism".
"Är de en av de 30 000 som står i kö i kommunala Haninge Bostäder? Kliv åt sidan, några kommer gå före", skriver Haningemoderaterna på sin facebooksida.
Påståendet att flyktingar kommer att kunna gå före i kön är inte sant till att börja med – det handlar om ett antal tillfälliga lösningar under tiden nya bostäder byggs. Kommunen har redan avtal med Haninge Bostäder om ett antal lägenheter som används som tillfälliga övergångslägenheter för personer som Socialtjänsten beviljar stöd till. Detta är mer regel än undantal i kommunala bostadsföretag. Och det vet Moderaterna.
Moderaterna använder sig helt enkelt av en klassisk rasistisk metod som går ut på att ställa utsatta grupper mot varandra för att skjuta ansvaret från sig själva.

Bostadsbristen är politikernas fel, inte flyktingarnas. Både Moderaterna och Socialdemokraterna är ansvariga för att Haninge Bostäder ombildat kommunala hyresrätter till bostadsrätter och fortsätter att göra så. Under Moderaternas tid vid makten byggdes enbart dyra hyresrätter som vanliga haningebor inte har råd att bo i. Samtidigt stoppades flyktingfamiljer in i nedgångna vandrarhem som för kommunen var långt dyrare än vad lägenheter hade kostat.
Alla förslag Rättvisepartiet Socialisterna ställt i kommunfullmäktige om att planera för bostäder åt flyktingar samt bygga billiga hyresrätter för råda bot på bostadsbristen har de etablerade partierna röstat ned och stoppat. Istället har pengar lagts på hög och gått till skattesänkningar som främst gynnat höginkomsttagare.

Rättvisepartiet Socialisterna Haninge kämpar för:
– Bygg bostäder till ALLA. Plan för 500 nya kommunala hyresrätter per år.
– Tvinga de privata hyresvärdarna att släppa all de tomma lägenheter som undanhålls bostadsköerna.
– Stoppa ombildningar av Haninge Bostäders hyresrätter till bostadsrätter.
– Slopa Haninge Bostäders inkomstkrav.
– Nej till marknadshyror. Upprustning och renovering på de boendes villkor.
– Stoppa rasismen och skuldbeläggningen av flyktingar. Återinför rätten till asyl.
– Gemensam kamp för jobb, bostäder och välfärd. Låt de rika, storföretag och banker betala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.