onsdag 5 april 2017

"Lägg inte ned ungkulturhuset Porten"


Kvällens dialogmöte om Ungkulturhuset Portens framtid i Jordbro Kultur- och föreningshus samlade ett femtiotal ungdomar, föreningsaktiva och även politiker. Budskapet till de styrande politikerna i Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet gick inte att ta miste på: Lägg inte ned Porten!

Rättvisepartiet Socialisterna argumenterade not nedläggning av Porten på kommunfullmäktigemötet i februari och riktade även hård kritik mot hur Kultur- och fritidsnämndens ledning överskrider sina befogenheter utan demokratska diskussioner och beslut. Portens verksamhet i Jordbro är resterna av Ungdomens hus Lakeside som kommunledningen lade ned trots protester och demonstrationer av ungdomarna och Rättvisepartiet Socialisterna.
Sadia Islam Hogg (RS)
– Alla unga förde fram hur viktig verksamheten är. Många idéer fördes fram för att utveckla Porten, utveckla kreativitet och för att erbjuda fler att delta. Många talade om hur en nedläggning skulle leda till ökad passivitet, depression men också risk för kriminalitet. Vi tycker att det är en självklarhet att Porten ska vara kvar, säger Sadia Islam från Rättvisepartiet Socialisterna som deltog på mötet.
Porten riktar sig till ungdomar och unga vuxna i åldern 16-25 år och har fokus på ungas kreativa skapande i t ex musik, dans och film med hjälp av coacher. Porten förmedlar också praktikplatser och ordnar workshops i allt från CV-skrivande till datorbygge. När fritidsgården stänger så dras många unga till Porten som har öppet längre. Många ungdomar och föreningsaktiva förde fram behovet av drogfria mötesplatser, särskilt i Jordbro där det finns en stor avsaknad av just drogria mötesplatser för unga.

Förvaltningschefen talade om ett "kärvt budgetläge" och Kultur- och fritidsnämndens ordförande Mehmet Coksürer (MP) förde fram att de vill titta på möjligheten att gå över till föreningsdriven regi. Det skulle "utveckla verksamheten" enligt de styrande politikerna, men syftet är egentligen att spara pengar och spara in på anställningar.
– Många har pratat här ikväll om barnkonventionen och allas rätt till en likvärdig uppväxt. Men i verklighetren är det stora klyftor mellan kommunerna, sa Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson och redogjorde för hur Haninge satsar mycket mindre på allmänn fritidsverksamhet än de flesta andra kommuner i länet (66 kr per invånare och år jämfört med Stockholms 105 kr, Botkyrkas 298 kr eller Norrtäljes 479 kr).
– Nonsens!, avbröt nämndens vice ordförande Christer Erlandsson (S).
Christer Erlandsson menade att kommunerna inte kunde jämföras då Haninge har 0-taxa inom flera verksamheter (dagkollo och hyra av idrottshallar).
– En konstig bortförklaring då många andra kommuner också har flera 0-taxor och ändå lägger långt mer än Haninge på fritidsverksamhet. Siffrorna är förövrigt från 2015 då 0-taxa ej fanns i Haninge. Sedan dess har Christer Erlandsson och hans gäng lagt ned både ungdomens hus Lakeside och Jordbrogården med fritidsverksamhet för ungdomar med funktionsnedsättning, påminner Mattias Bernhardsson (RS).
Läs mer och RS kamp för kultur- och fritid i Haninge:
> Stäng inte Brandbergsbadet
> Motion om sommarkollo för barn och unga i Haninge
Kultur- och fritidsnämndens ordförande mot väggen (RS utfrågning på kommunfullmäktige om förtäckta planera att stänga Porten)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.