tisdag 4 april 2017

Moderaterna bär ansvaret för krisen i välfärden, inte flyktingarna

Mattias Bernhardsson (RS) svarar Sedat Dogru (M) 

Klipp från Nyheter24. Till Sedat Dogrus artikel används en bild som föreställer
en överfull tågperrong av flyktingar för att stärka bilden av exakt hur "attraktivt"
Sverige är för flyktingar. Bilden har dock efter lite granskning av RS Haninge
visat sig varit tagen i Budapest i Ungern, ett inte alls så "attraktivt" land
för flyktingar vare sig i fråga om välfärd eller behandling av asylsökande.

"Aktieutdelningen 2015 – året för den stora ökningen av flyktingar till Sverige – landade på 173 miljarder kronor, vilket motsvarar vad det skulle kosta att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, gratis kollektivtrafik och förskola i hela landet samt även hela kostnaden för Sveriges asylmottagning 2016"


Av Mattias Bernhardsson,
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge
- - -

'Gör Sverige mindre attraktivt för flyktingar'. Det är budskapet från Sedat Dogru, moderat kommunpolitiker från Haninge i en debattartikel på Nyheter24.

Moderatpolitkern skyller "akut brist på mottagningsplatser" och problem rörande "bostäder, sjukvård, skolplatser med mera" på flyktingarna. I verkligheten är det Sedats eget parti Moderaterna som under flera års tid varit delaktiga i att dra ned antalet mottagningsplatser, nedmonterat Sveriges beredskap för mottagning, sålt ut allmännyttan och ombildat hyresrätter till bostadsrätter, genomfört enorma nedskärningar inom vården och skolan etc.
"Jag skulle vilja vända på uppmaningen: Gör Sverige mindre attraktivt för de riskkapitalister, direktörer och flyktingprofitörer som med Moderaternas politik kunnat roffa åt sig på bekostnad av alla andra"
Det var Moderaterna som införde systemet med vinster i välfärden som innebär att riskkapitalister och flyktingprofitörer i Sverige – och ingen annanstans i världen – kan sno åt sig upp till 50 procent per skattekrona till ren privat vinst. Pengar som skulle kunna använts till just "bostäder, sjukvård, skolplatser med mera".

Jag skulle vilja vända på Sedats uppmaning: Gör Sverige mindre attraktivt för de riskkapitalister, direktörer och flyktingprofitörer som med Moderaternas politik kunnat roffa åt sig på bekostnad av alla andra.
Aktieutdelningen 2015 – året för den stora ökningen av flyktingar till Sverige – landade på 173 miljarder kronor, vilket motsvarar vad det skulle kosta att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, gratis kollektivtrafik och förskola i hela landet samt även hela kostnaden för Sveriges asylmottagning 2016. Det till och med räcker och blir över för 10 000 nya välfärdsjobb.

Enligt Sedat Dogru berodde "det stora inflödet människor" till Sverige hösten 2015 på att Sverige uppfattades som "oerhört attraktivt" med "tillgång till bidragssystemen, en rätt till kvalificerad sjukvård, tandvård och utbildning samt inte minst rätten att ta hit sina familjemedlemmar."
Var det verkligen så? Fanns inte bidragssystemen, rätt till utbildning och sjukvård eller möjlighet att söka asyl som anhörig innan hösten 2015? Jo, det fanns.

Det var snarare det blodiga inbördeskriget i Syrien som var den avgörande faktorn. 50 000 flyktingar kom direkt från Syrien. 40 000 kom från Afghanistan, varav 23 000 ensamkommande unga där ca hälften växt upp i Iran och flydde vidare för att undvika att skickas som soldater i de iranska styrkorna i Syrien. 20 000 kom från Irak, där Islamiska Staten hade tagit över stora områden.
"Sverige betalade 700 miljoner kronor till den högerextrema regimen i Turkiet för att stoppa flyktingars väg till säkerhet. Resultatet? 60 döda flyktingar, skjutna av turkiska gränsvakter bara under första halvåret 2016"
Sedat Dogru går i sin artikel vidare in på sin oro över att antalet flyktingar kommer att öka igen i sommar. Enligt hans moderata logik så är orsaken en nära förestående och makalöst stor välfärdsatsning (jag är ironisk) på utbildning, sjukvård och socialförsäkringar som nu nått Syriens sönderbombade städer med stora rubriker? Nej, inte denna gång – för Sedat Dogru är det risken att Turkiet inte stoppar flyktingarna på väg till Europa som är grunden till oron.

"Turkiet kan säga upp flyktingavtalet med EU vilken dag som helst", skriver Sedat Dogru utan vidare kommentar av vad avtalet resulterat i sedan överenskommelsen slöts för ett år sen. Sverige betalade 700 miljoner kronor till den högerextrema regimen i Turkiet för att stoppa flyktingars väg till säkerhet. Resultatet? 60 döda flyktingar, skjutna av turkiska gränsvakter bara under första halvåret 2016. EU och Sveriges avtal med Turkiet orsakade nedstängning av hela Syriens gräns med hundratusentals instängda civila som följd.
Sedat Dogru är naturligtvis väl informerad om den turkiska regimens intressen. Det var Sedat Dogru som i lag med dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) organiserade den högerreaktionära AKP-politikern Mehmet Metiners besök i Sveriges riksdag tillsammans med UETD (Union of European Turkish Democrats) – AKP-regimens främsta lobbygrupp. Efter min artikel "Fler politiker än Kaplan har kopplingar till turkiska regimen och extremhögern", avgillade Sedat Dogru den fascistiska rörelsen Grå vargarnas svenska sida på facebook (Isvec Ülkü Ocaklari) samt dolde sin vänlista vilken hade visat sig inkludera fascistledaren Ilhan Senturk.
"tillsammans utgör de det politiska etablissemang som jagar flyktingar med ena handen och ger rika skatteflyktingar amnesti med den andra"
Sedat Dogrus oro gällande Turkiet är begränsad till att landet inte längre kommer att stoppa flyktingar på det sätt Sverige betalat för. Detta vill moderaten lösa genom att stärka samarbetet med en annan korrupt regim, nämligen Afghanistan:
"Den enklaste och rimligaste lösningen är att ta hjälp från närområdet, förslagsvis från Afghanistan. Genom ett mellanstatligt avtal skulle en person som söker asyl i Sverige omedelbart sättas på flyget till Afghanistan, dit processen alltså outsourcas", föreslår moderatpolitikern
Han tycker alltså att Afghanistan – ett land i krig som styrs av en korrupt regim av krigsherrar vilka förföljer bland annat hazarer – ska ta över ansvaret för att handlägga asylansökningar av sina egna flyktingar? (där en stor del av de som flyr är just hazarer).

Varken Sedat Dogru eller Moderaterna har tänkt ut alla dessa saker helt själv. De har fortsatt att plocka programpunkter från rasistiska Sverigedemokraterna. Lika skyldiga till detta är S-MP-regeringen som i princip avskaffat asylrätten under rungande applåder av rasisterna och vill införa låglönejobb tillsammans med Svenskt Näringsliv. Dessa nämnda partier ger sken av att inte stå på samma sida, men tillsammans utgör de det politiska etablissemang som jagar flyktingar med ena handen och ger rika skatteflyktingar amnesti med den andra. Rasismen kommer alltid uppifrån – den börjar med politiker som pekar finger och slutar i att maskerade bränner flyktingboenden. Men vem skrattar hela vägen till banken?
- - -

Läs mer:
> M-SD-alliansen överkörda i kommunfullmäktige
> M och SD mobiliserade högerextrema till kommunfullmäktige
> RS motion för att ordna bostäder till flyktingar genomförs
Moderaternas hets  mot flyktingar kan sluta i tragedi
Moderata politiker och högerextrema hetsade mot flyktingbarn på mötet i Vendelsömalm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.