onsdag 11 oktober 2017

Kommunen vägrar utreda privat hemtjänstföretag för bedrägeri

T.v: Annett Haaf (S). T.h: Mattias Bernhardsson (RS)

Evidensia AB lurade kommunen på skattemedel, de äldre på beviljade biståndstimmar och de anställda på löner

Över två månader har gått sedan Rättvisepartiet Socialisterna (RS) skrev om hur Evidensia AB lurat kommunen på skattemedel, de äldres på beviljade biståndstimmar och de anställda på löner. Tre månader har gått sedan Rättvisepartiet Socialisterna krävde att äldreförvaltningen skulle utreda och polisanmälda Evidensia AB. Och hela åtta månader har gått sedan de anställda på Evidensia larmade förvaltningen om bedrägerierna såväl som om fruktansvärda arbetsvillkor.

I tisdags den 9 oktober frågade Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare Mattias Bernhardsson (RS) ut Äldrenämndens ordförande Annett Haaf (S) i kommunfullmäktige:
– Jag har haft flera möten med tills nyligen anställda på det privata hemtjänstföretaget Evidensia. Kommunen larmades redan i februari om systematiskt bedrägeri mot de äldre såväl som mot kommunen. Om hur beviljad dubbelbemanning blev enkelbemanning. Om hur beviljade 30-minutersbesök blev 15-minutersbesök. Om hur de anställda tvingades på obetald rast varje gång en brukare lades in på sjukhus eller reste bort medan Evidensia stoppade kommunens fem-dagars lönekostnadsersättning rakt ned i fickan. Företaget sade själva upp avtalet efter kommunens inspektion. Men trots att förvaltningen känner till bedrägerierna och erbjudits bevis av de anställda så gjordes ingen polisanmälan. Jag har krävt att förvaltningen utreder och polisanmäler Evidensia AB. Hur har du som äldrenämndens ordförande agerat i denna fråga?
Annett Haaf (S) förnekade kännedom om det hela och menade att eftersom Evidensia AB själva sade upp avtalet så var det inte aktuellt med någon utredning eller polisanmälan.
"Nämndordförandens nonchalans och passivitet är en avspegling av hur hela det S-ledda styret fungerar"
Mattias svarade:
– Detta handlar om hur kommunen tar hand om skattebetalarnas pengar. Hur ska kommunen få tillbaka det som förskingrats om ingen polisanmälan görs? Det handlar också om att se till att företaget inte kan lura andra kommuner, äldre och anställda i framtiden. Hur kan du stå här och förneka kännedom när förvaltningen erbjudits bevis av de anställda och när till om med biståndshandläggare känner till detta? Jag har själv gått igenom scheman där summan av små obetalda raster uppgår till 5 timmar och 25 minuter.
Det är inte första gången Äldrenämndens ordförande stoppar huvudet i sanden. I maj när Rättvisepartiet Socialisterna avslöjade att hela 20 procent av de äldre i Haninges äldreomsorg var undernärda och ytterligare 45 procent i riskzonen, så uteblev seriösa förklaringar från nämndordföranden. ”Så ser det ut i hela Sverige”, var det enda svaret, trots att siffrorna visade att andelen undernärda var mycket högre i Haninge än i landet.
– Nämndordförandens nonchalans och passivitet är en avspegling av hur hela det S-ledda styret fungerar: Nedskärningarna, försämringarna och privatiseringarna är aktiva handlingar men inför dess effekter finns bara nonchalans och passivitet. Socialdemokraternas högerpolitik är misshandel av våra äldre, säger Mattias Bernhardsson (RS).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.