onsdag 18 oktober 2017

Upphandlingsskandal ger fortsatt sopkaos i Stockholm

Sopgubbar i strid i somras
Rättvisepartiet Socialisterna kräver återtagande av sophämtningen i kommunal regi, att samtliga sopgubbar återanställs samt återgång till de tidigare löne- och arbetsvillkoren

Av Per Olsson
- - -

Sopberget växer i Stockholm efter att skandalbolaget Reno Norden och Suez har tagit över all sophämtning i staden. De båda bolagens anställda har påtvingats sämre lönevillkor och massor av övertid. Många är inhyrda, jobbar för underleverantörer och personalomsättningen är stor.
Det var precis detta som Stockholms sopgubbar – de som fick sparken från Reno Norden och de som jobbade för den tidigare entreprenören Liselotte Lööf – varnade för.
"Ytterst ansvarig är Stockholms röd-grön-rosa majoritet som överlät sophämtningen till Reno Norden"
Efter den 1 oktober delar Reno Norden och Suez på hämtningen av hushållssopor i Stockholm. Reno Norden hämtar i sju områden och Suez i fyra.
Reno Norden vann upphämtningen med kalkylerad lönedumpning, vilket sopubbarna vägrade godta och i juli blev de avskedade. Reno Nordens kämpande sopgubbar fick stöd av kollegorna på Liselotte Lööf, det bolag som förlorade upphandlingen till Reno Norden.
Få av Liselotte Lööfs sopgubbar kom dessutom att tas över av Reno Norden, ett bolag med skräpstatus och vars norska moderbolag har gjort konkurs, när de tog över den 1 oktober.

Dagens sopkaos i Stockholm är en direkt följd av ännu en upphandlingsskandal.
Ytterst ansvarig är Stockholms röd-grön-rosa majoritet som överlät sophämtningen till Reno Norden, vilka har en lång historia av att dumpa löner och villkor, och som från första stund gjorde klart att ett nytt, sämre lönesystem skulle bli verklighet efter vunnen upphandling.
Det var också politikerna och det kommunala bolaget Stockholm Vatten och Avfall som krävde att en nyckelinventering skulle göras i samband med entreprenörsbytet. Det provokativa sätt som nyckel-
inventeringen inleddes på ledde sedan fram till sopstriden och avskedandet av Reno Nordens sopgubbar i juli.
Detta gjordes med bifall från kommunala Stockholms Vatten och Avlopp, som ansåg att de stridbara sopgubbarna stod i vägen för ett ytterligare systemskifte inom sophämtningen.

Efter dryga två veckor med Reno Norden och Suez hade nästan 13 300 anmälningar om utebliven sophämtning kommit in till Stockholm Vatten och Avfall.
”Sopkärlen är överfulla och boende i fastigheten på Roslagsgatan i centrala Stockholm har tvingats lägga påsar med hushållsavfall vid sidan av behållarna. Matresterna har dragit till sig råttor som springer över gården. […] Sedan två nya entreprenörer tog över all sophämtning i Stockholms stad den 1 oktober i år har de boende på Roslagsgatan inte fått soporna hämtade en enda gång”, skrev Expressen den 11 oktober.
Problemen rapporteras vara som störst i delar av centrala stan och i området mellan Liljeholmen och Skärholmen.
Stockholms sopgubbar varnade under sommaren för det sopkaos som skulle följa i spåren på den skandalösa upphandlingen och avskedanden.
”Sopberget i Stockholm bara växer! Så fort stockholmarna kommer tillbaka från semestern exploderar sopmängderna i soprummen. Den 1 oktober svämmar Södermalm och Östermalm också över av sopberg om Reno tar över efter Liselotte Lööf”, skrev Stockholms sopgubbar i ett uttalande den 19 juli.
I ett desperat försök att smita undan det egna ansvaret skyller Stockholm Vatten och Avfall sopkaoset på sopgubbarna som påstås sabotera hämtningen och hotar med polisanmälan.
– Du kanske kommer ihåg den olagliga sopstrejken i somras. Vi tror att det här handlar om efterdyningar till den, sa Jan Ekvall, som är enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall, till SVT Stockholm den 16 oktober.
Enhetschefens påståendet är en kränkande lögn som visar hur långt Stockholm Vatten och Avlopp är beredd att gå i sina attacker mot sopgubbarna och i sitt försvar av en löne- och villkorsdumpad sophämtning.
I december ska Arbetsdomstolen ta ställning till Reno Nordens och Biltrafikens Arbetsgivareförbunds (BA) stämning av Reno Nordens sopgubbar och krav på att de betalar ett rekordstort skadestånd på 5 000 kronor vardera.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:
• Återta sophämtningen i kommunal regi. Återanställ samtliga sopgubbar och återgång till de löne- och arbetsvillkor som gällde tidigare. ■

Läs tidigare artiklar om sommarens sopstrid:
> Ny fas i sopstrejken (19 juli)
AD-dom mot sopgubbarnas kamp (14 juli)
Strejkande sopgubbar säger upp sig – all sophämtning i Stockholm nere (12 juli)
De strejkande sopgubbarna bötfälls (7 juli)
Stöd sopgubbarnas strejk (6 juli)

Alla artiklar om fackliga strider och segrar på RS Haninge

Tidigare sopstrider:
Stöd sopgubbarna (maj 2011)
Ny strid för sopgubbarna (juni 2010)
Liselott Lööf AB backar (februari 2010)
Sopstriden ökar pressen på politkerna (februari 2010)
Sopgubbarna svarar AD-domen (februari 2010)
Skandaldom mot sopgubbarna (februari 2010)
Stå på er sopgubbar! (oktober 2009)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.