måndag 10 september 2018

Kampen fortsätter

Lina Rigney Thörnblom och Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamöter för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge 2006-2018
Den nya treprocentspärren innebär att Rättvisepartiet Socialisterna tappar de två platserna i kommunfullmäktige, trots fler röster • "Vi kommer att vara lika aktiva på gator, torg och arbetsplatser. Nu bygger vi motståndet"

Rättvisepartiet Socialisterna gjorde en fantastisk valkampanj i Haninge men tyvärr räckte det inte för att behålla våra två mandat i kommunfullmäktige.
I den preliminära rösträkningen ligger RS nu på 1330 röster vilket kan närma sig 1400 röster i slutresultat. Det innebär att vi får fler röster än 2014 då resultatet blev 1345 röster.
"Vi har haft hela etablissemanget emot oss"
Anledningen till att vi ändå förlorar mandaten är den spärr på tre procent som de stora partierna har beslutat om för att hålla små utmanare i kommunerna borta. Vi kommer nära men på grund av den starka inflyttningen i Haninge (4600 fler röstberättigade i år) så når vi bara upp till 2,8 procent.
– Många väljare är upprörda över den odemokratiska 3-procentspärr som Haninge infört. Den spärrade vårt återval, trots att vi fick fler röster. Vi kräver att kommunen upphäver spärren och gör kommunen till en valkrets, som i flera andra kommuner, som Luleå och Göteborg, säger Mattias Bernhardsson som tillsammans med Lina Rigney Thörnblom suttit för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige i tolv år.
– Jag vill tacka alla medlemmar, sympatisörer och Haningebor som deltagit, stöttat och kämpat i vår valkampanj under dessa sex veckor, fortsätter Mattias.
Det var mycket nära att vi blev invalda då det bara hade krävt 70 fler röster. Rättvisepartiet Socialisterna har fått något fler röster i Jordbro jämfört med 2014, har tappat lite i Brandbergen, Valla och Söderbymalm, är på samma resultat i övriga Handen och Västerhaninge och ökar i de övriga delarna av Haninge.
– Vi har haft hela etablissemanget emot oss. Vi portades från Haninge kommuns två stora valdebatter på Fredrika Bremer-gymnasiet medan alla andra kommunfullmäktigepartier fick vara med (inklusive SD som tilläts kränka elever med glåpord som "hora" och apa"). Lokaltidningen Mitt i Haninge har bojkottat att skriva om våra största politiska framgångar samtidigt som de fortsatt att blåsa upp Sverigedemokraterna, fortsätter Mattias.
Vi är nöjda med att vi trots våra begränsade resurser nådde ut till så många tusen människor, vi satte upp över 700 plakat, de allra flesta dagarna var vi det enda partiet som väljare kunde träffa i Haninge centrum.

Under valkampanjen tog Rättvisepartiet Socialisterna initiativ till två manifestationer mot rasism och nazism samt ett möte för att organisera hyresgäster mot dålig boendemiljö.
"vi ska återerövra platserna i kommunfullmäktige i valet 2022"
Valkampanjen har lagt grunden för den bredare kamp mot nedskärningar och rasism som kommer krävas de närmsta åren. 2431 personer köpte vårt valmanifest. 1400 röster på Rättvisepartiet Socialisterna väger tyngre än lika många röster på något annat parti då de flesta läst ett 20-sidigt valmanifest och röstat för budskapet att det krävs en mer omfattande gräsrotskamp och organisering underifrån för att stå emot högerpolitiken och i förlängningen förändra samhället i grunden. Rättvisepartiet Socialisterna kommer återkomma till våra väljare för att vi tillsammans ska ta kampen.
– Tillsammans med fackligt aktiva och taxiförare har vi vunnit kollektivavtalsvillkor i kommande upphandling av Haninges färdtjänst, tillsammans med hyresgäster i Jordbro sparkade vi landets värsta slumvärd från 900 bostäder och tillsammans med boende och lokala nätverk har vi varit delaktiga i att rädda två skogar [1 och 2] från skövling.
– Vi kommer att vara lika aktiva på gator, torg och arbetsplatser. Det är där förändring föds och segrar vinns. Skillnaden blir att det i kommunfullmäktige kommer att saknas en konsekvent opposition mot alla nedskärningar på välfärden, mot försämringar för anställda och mot skövlingen av Haninges natur. 
– Vi är den utomparlamentariska kraften i Haninge och tänker bygga motståndet mot de ökade klassklyftorna, rasismen och nedskärningspolitiken med ännu större målmedvetenhet. Vi startar vi rond två mot D.Carnegie & Co och andra fastighetshajar som har en renoveringsskuld till hyresgästerna för 40 år av underlåtet underhåll. Vi ska bygga nätverket Haninge mot rasism och ta kampen mot SD-rasisterna och den SD-anpassning de stora partierna inlett, säger en outtröttlig Mattias Bernhardsson.
Det är allvarligt att Sverigedemokraterna genom Socialdemokraternas och Moderaternas historiska kriser gick fram så starkt. I Haninge får de 17,4 procent med exempelvis en stark ökning av rösterna i Jordbro. Det som är positivt i valet är att det också finns en stark vänstervind som tagit sitt uttryck i det bästa valet för Vänsterpartiet sedan 1990-talet. Då lokalval i Sverige helt domineras av riksdagsvalet (eftersom de äger rum samma dag) är det väldigt svårt för ett parti som bara ställer upp lokalt att nå fram med sitt budskap och i det här valet kördes Rättvisepartiet Socialisterna över lite av uppmärksamheten kring Vänsterpartiet.

Rättvisepartiet Socialisterna står till vänster om Vänsterpartiet. Vi kommer att fortsätta bjuda in V till demonstrationer och kamper i Haninge och hoppas på att de är med oftare än förut och framförallt bygger själva rörelsen. Viktiga frågor för oss kommer vara att fortsätta bygga Haninge mot rasism, klassaspekten i bostadsfrågan, barngruppstorlekarna på förskolan, upprustningen av Jordbro stadsdel inkl skola och service samt återöppnande av komvux för att nämna något.


I Luleå kommun fick Rättvisepartiet Socialisterna 1599 röster och lyckades behålla våra två mandat där. På grund av rösträkningen har vi ännu inte fått resultatet från en lyckad valkampanj i Göteborg. Rättvisepartiet Socialisterna finns i många fler städer bland annat i Stockholm, Sundsvall, Borås och Eskilstuna. Valet i stort visar på det politiska etablissemangets enorma problem. ‘
Rättvisepartiet Socialisterna manar alla vänsterkrafter att samarbeta för att på sikt bygga en bredare politisk rörelse som genom antikapitalism kan företräda arbetarklassen och sätta ett stopp för högerpopulismens och rasismens framväxt.
– Vi har ett dussintal intresserade att gå med i Rättvisepartiet Socialisterna från valkampanjen. Vi tänker växa och vi ska återerövra platserna i kommunfullmäktige i valet 2022, säger Mattias Bernhardsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.