söndag 2 september 2018

Var tog bostadsfrågan vägen i valet?

Mögel i hyresgäster lägenheter förblir oåtgärdade
Det behövs ett bostadsuppror mot D.Carnegie & Co och andra fastighetshajar som har en renoveringsskuld till hyresgästerna för 40 år av underlåtet underhåll

Vi är ett antal hyresgäster som genom Rättvisepartiet Socialisternas valdörrknackning har hittat varandra. Vi har stora problem med boendet och vi är inte ensamma. Kampanjen Rusta Upp Jordbro krävde 2015 att fastigheterna på Sandstensvägen och Blockstensvägen skulle kommunaliseras. I­stället såldes de samt delar av Södra Jordbrovägens fastigheter till D Carnegie som är en av de största fastighetshajarna i världen. Problem som vi här beskriver återfinns även hos Wallenstam, Akelius och Haninge Bostäder.

Ventilationen är i normala fall dålig och har i sommarens hetta varit en katastrof – i vissa fall har den varit helt avstängd. Detta gör boendet hälsovådligt. Uteplatser rustas upp utan samråd med följden otryggt boende med full insyn och inget fallskydd. Hissar tas bort utan att hyresgäster kompenseras. Det kan vara så vattenskadat att golven gungar. Löftet från D Carnegie 2015 att allt skulle mögelsaneras utan hyreshöjning har brutits och möglet färgar fortfarande många av Jordbros lägenheter. De renoveringar som görs är så dåliga att luckor och lister faller ner efter några månader – medan hyran ändå höjs med flera tusen. Soprum, källargångar och tvättstugor kan likna skräckfilmer.
Vi som flyttade in för länge sedan kom ihåg när elen ingick. Nu blir det bara mer och mer vi ska betala för – snart även vatten. Parkeringsplatser som blir dyrare och dyrare. Ständiga pålagor som vid ny tvättstuga och en Anticimex-försäkring.

Samtliga bostadsbolag har en renoveringsskuld till hyresgästerna för 40 år av underlåtet underhåll. Nu kräver vi att det renoveras med noll kronor i hyreshöjning – eftersom vi redan har betalat för underhållet. Dessutom kräver vi hyressänkning eftersom vi har fått nog av skattediskriminering och överhyror. Vi kan inte ha hyror i Jordbro som på Djursholm. De bolag som inte går med på att erbjuda ett värdigt boende som låginkomsttagare har råd med borde tas över av kommunen.
Klassamhället byggs idag av trångboddhet, bostadsköer, mögel och fuskrenoveringar. Tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna diskuterar vi hur kampen ska tas, för de har erfarenhet av mer aktiv hyreskamp som har lett till just kommunaliseringar, renoveringar utan hyreshöjning samt stopp för utförsäljning. För ett bostadsuppror nu! ■

Ifrah Hassan
Andreas Björkman
Sandra Maynou
Sejdo
Robert Bielecki
Nina Hellman
Youssef Boularbah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.