tisdag 8 november 2022

Kampanjmöte för att rädda apoteket i Jordbro


Kampanjmöte onsdag 9 november kl 18 på Kaféscenen, ingång från (baksidan) Moränvägen 25

I början av december stänger Apoteket Hjärtat i Jordbro. Det innebär att Jordbro helt kommer att sakna ett apotek trots att Jordbro är en kommundel med över 12 000 invånare. Trots det hävdar Apoteket Hjärtat att det "inte finns en tillräckligt stor efterfrågan på ett apotek i Jordbro" (!).

S
edan den förödande avregleringen av apoteken 2009 fram tills 2019 har 118 apotek stängts, tillgängligheten minskat och priserna på receptfria läkemedel ökat. Det är vinsterna som styr istället för vård-och läkemedelsbehoven. Apoteken stängs i socialt utsatta arbetarområden där vård- och läkemedelsbehoven är som störst (otrygga anställningar, slavliknande arbetsvillkor, arbetsskador etc) medan apoteken förtätas i förmögna områden där vård- och läkemedelsbehoven är mindre.
"Vinstmaskinen ICA tar alltså överpriser på mat med ena handen och drar undan apotek med andra handen"
Apoteket Hjärtat, som ingår i ICA-gruppen, hänvisar till att apoteken måste vara "lönsamma". Samtidigt gjorde Apoteket Hjärtat en rekordvinst förra året och systerbolaget ICA Sverige redovisar rekordvinster i år genom prishöjningarna i sina mataffärer. Vinstmaskinen ICA tar alltså överpriser på mat med ena handen och drar undan apotek med andra handen.
Katja Raetz
– Vårt första krav är att apoteket i Jordbro måste vara kvar. Men vad som behövs är ett återförstatligande av hela apotekssystemet. Det är en grundförutsättning för att garantera nära apotek i hela landet utan vinstintressen, överkomliga priser, bra arbetsvillkor och en bra lagerhållning,
 förklarar Katja Raetz, sjuksköterska och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna.
Sveriges Farmaceuter (facket för apotekare och receptarier) gjorde en utredning kring arbetsmiljön 2017 där det framkom att 73 procent av de tillfrågade farmaceuterna upplevde arbetsbelastningen som något hög eller mycket hög samt att hela 68 procent rapporterade att de upplevde stress i ganska eller mycket hög grad.
Mattias Bernhardsson
– Vi samlar till ett kampanjmöte öppet för alla jordbrobor och föreningar på onsdag för att diskutera vad som kan göras för att rädda apoteket
säger Mattias Bernhardsson, kampanjorganisatör för Rättvisepartiet Socialisterna. ■
Här hittar du facebookeventet för mötet
Här hittar du kampanjgruppen på facebook

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.