söndag 27 november 2022

Andra protestmötet för att rädda apoteket i Jordbro


Under lördagen höll kampanjen Rädda apoteket i Jordbro sitt andra protestmöte (läs om den första här).
– Att människor ska behöva lösa bussbiljett för att hämta redan dyra mediciner är orimligt. En ort som redan blivit av med både MVC och BVC känns lågprioriterad och det är väl endast en tidsfråga innan vi även blir av med vår vårdcentral nu när vi ändå måste iväg för att hämta medicin. Människor i behov av permobil, rullstol, rullator eller som har barnvagn. Alla dessa ska alltså iväg på en buss för medicin. Nej! Det borde vara en skyldighet att se till att vi har ett apotek – ett statligt apotek, krävde Susann Högye-Bäckman från Rättvisepartiet Socialisterna. 

Susann Högye-Bäckman

– När ICA Sverige köpte Apoteket Hjärtat ingick ett uppdrag av staten att ha apotek även i glesbygd och andra områden där kundunderlaget inte var så stort. De sviker sitt uppdrag!, dundrade Agneta Weinberg i sitt tal. 
– Apotek ska drivas utifrån behov, inte vinstintresse. Apoteket Hjärtat gör rekordvinster, men ändå är det inte 'lönsamt' att vi ska ha tillgång till nära och samhällsviktig service. Vi är 12000 som bor här, snart ännu fler. Det är vansinne att äldre och sköra ska behöva ta sig till en helt annan stadsdel efter att ha fått recept utskrivet på vårdcentralen. Det är viktigt att vi alla här fortsätter kämpa och resa oss mot alla de attacker som kommer mot Jordbro och andra arbetarklassområden, sa Robert Bielecki från Rättvisepartiet Socialisterna.
Kampanjen Rädda apoteket i Jordbro har skrivit tre öppna protestbrev med 41 undertecknare; ett till ICA och Apoteket Hjärtat, med krav på att de måste stoppa den planerade nedläggningen; ett till det statliga Apoteket och socialministern, med krav på att de måste ta över driften om privata Hjärtat lägger ner; och ett till kommunpolitikerna med krav på att även de måste agera för att bevara apoteket.

Imorgon kommer aktiva i kampanjen stå utanför kommunfullmäktiges möte i kommunhuset mellan kl 17.30-18 med plakat och kräva att kommunstyret agerar för att säkra att det finns ett apotek i Jordbro. 


> Lördag 10 december är det landsomfattande prisprotester. Vi ordnar demonatration kl 11 i Jordbro centrum.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:
• Frys hyrorna och stoppa alla vräkningar under inflationskrisen
• Ta bort momsen på maten
• Höj barnbidraget, försörjningsstödet och pensionerna – extra barnbidrag inför julen
• Reglera hyror, el- och matpriser. Återta elbolag, elnät, kollektivtrafik och bostäder i gemensam ägo – förstatliga matjätjättarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.