fredag 18 november 2022

Manifestation för att behålla apoteket i Jordbro

Robert Bielecki från Rättvisepartiet Socialisterna talar på manifestationen för att rädda apoteket.

Idag samlades jordbror till manifestation för att rädda sitt apotek. Den 2 december stänger ICA-ägda Apoteket Hjärtat i Jordbro. Om så sker blir Jordbro – med över 12 000 invånare – helt utan apotek.

– Nån från apotekskedjan får gärna förklara för oss vad de menar med att det inte skulle finnas ett kundunderlag, då det i verkligheten ofta är kö till apoteket. Många äldre och barnfamiljer har svårt att ta sig till andra kommundelar och ofta så behövs medicinen på en gång efter man varit på vårdcentralen, sa Ingegerd Stark från kampanjen Rädda apoteket i Jordbro.

Ingegerd Stark talar.
– Många äldre har varken ork eller råd med SL-biljett för att ta sig till andra apotek, sa Marie Ljungsjö. 
– Tillgången på bra och nära apotek är en rättvisefråga. Välfärden ska drivas utifrån behov – inte vinst, sa Robert Bielecki från Rättvisepartiet Socialisterna.
Eva-Lena Rutgersson talade om hur Jordbro centrum utarmas: förr fanns både post, bank, fiskaffär, konditori och fler mataffärer. 

Marita Willman, som var med och startade upp apoteket i Jordbro under 1980-talet – och även drev det i 30 år – berättade om apoteksdriften och synen på apotek som samhällsservice har förändrats genom åren.
– När vinstintresset styr så stängs apoteken i arbetarområdena som behöver dem mest – medan nya apotek ploppar upp i innerstan. I pressmeddelanden där de skyter om sina stora vinster så skriver de att "egenvårdsprodukter har en speciellt stark volymutveckling". Här i Jordbro och andra områden med mestadels låginkomsttagare så är det läkemedel som står i fokus – inte dyra skönhetsprodukter, senap och krims-krams, beskrev Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna och läste upp Apoteket Hjärtats kvartalssiffror: 
– Rörelseresutatet växtre från 22 miljoner kronor år 2021 till hela 158 miljoner kronor i år hittills. Rörelsemarginalen är 3,8 procent i år jämfört med 0,6 procent 2021. Omsättningen ökar med 8,1 procent och rörelseresultatet med 9,5 procent. De har höjt läkemedelspriserna markant. Samtidigt gör ICA:s mataffärer också rekordvinster på vår bekostnad genom matprisökningar högre än inflationen. Det är pengar från våra plånböcker, sa Mattias Bernhardsson.

Kampanjen Rädda apoteket i Jordbro har skrivit tre öppna protestbrev med 41 undertecknare; ett till ICA och Apoteket Hjärtat, med krav på att de måste stoppa den planerade nedläggningen; ett till det statliga Apoteket och socialministern, med krav på att de måste ta över driften om privata Hjärtat lägger ner; och ett till kommunpolitikerna med krav på att även de måste agera för att bevara apoteket.

Kampanjen Rädda apoteket i Jordbro utlyste ett nytt protestmöte: lördag den 26 november kl 12 i Jordbro centrum. 

Tidigare artiklar:
> Kampanjen för att rädda Jordbros apotek trappas upp
> Kampanjmöte för att rädda apoteket i Jordbro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.