måndag 14 november 2022

"Vi har inte råd med höjd hyra"

Stoppa Haninge Bostäders hyreshöjningskrav på 6,3 procent

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

- - - 

Haninges kommunala bostadsbolag Haninge Bostäder vill höja hyrorna med 6,3 procent inför nästa år. Detta trots att de gjorde en vinst på 47,4 miljoner kronor förra året. Många hyresgäster säger nu ifrån och Rättvisepartiet Socialisterna driver en kampanj mot hyreshöjningen.

Både privata och kommunala bostadsbolag runt om i Sverige vill höja hyrorna med upp till 10 procent. Det skulle ruinera många människor som redan nu knappt har råd med mat, el och hyra som det är med de höjda priserna. Matpriserna har höjts med 14 procent sedan början av året och reallönerna kommer att minska kraftigt.

Haninge kommuns eget bostadsbolag Haninge Bostäder kräver en hyreshöjning på 6,3 procent inför nästa år. Detta trots att bolaget gjorde en vinst på 47,4 miljoner kronor förra året, vilket motsvarar nästan 1 700 kronor per hushåll och månad. De skulle med andra ord kunna sänka hyrorna rejält nu när alla andra priser går upp och folk blir fattigare.
Istället vill de höja hyrorna så mycket att det skulle bli ett hårt slag mot de som redan kämpar med de stigande mat- och elpriserna. Vissa som bor hos Haninge Bostäder betalar för elen i samband med hyran och med ett fast elpris. Det elpriset har ökat med närmare 250 procent mellan september och oktober.

Rättvisepartiet Socialisterna
driver kampanjer mot hyreshöjningarna tillsammans med boende i hela landet. Många är chockade över att Haninge Bostäder vill höja hyrorna så mycket under en inflationskris som redan försvårar ekonomin för många.
– Allting höjs och bara hyran äter ju upp löneökningar. Hyresbolagen går med vinst, likaså bankerna, men de som redan går på knäna får betala kakan med de korvören de har. Barnfamiljer går under och några få kanske blir bostadslösa på grund av att man inte har råd med hyran. Vi går med stora steg bakåt i tiden, säger Kicki El Gomati, som bor i Västerhaninge och är hyresgäst hos Haninge Bostäder.
Marco Araya bor i Jordbro och är också hyresgäst hos Haninge Bostäder. Han tycker att Haninge Bostäders krav är alldeles för högt:
– Min hyra skulle öka med över 500 kronor i månaden, samtidigt som elen redan har höjts med 600 kronor på en månad. Dessutom verkar det som att den kommande löneökningen kommer bli alldeles för låg och inte alls kommer att kompensera för alla prisökningar. Som vanligt sviker LO i lönefrågan och deras lönekrav är alldeles för lågt. 
– Kriget i Ukraina och pandemin har varit de perfekta ursäkterna för att höja priserna. Kriserna skapades inte av oss, men det är vi som får betala priset för dem. Pandemin var också en chans för storföretagen att dumpa löner och avskeda folk.
Rättvisepartiet Socialisterna kräver istället att hyrorna ska frysas under inflationen och att alla vräkningar ska stoppas. Haninge Bostäders vinst på 47,4 miljoner förra året skulle kunna användas för att sänka hyrorna, så det minsta de kan göra är att frysa hyrorna.
Ett kommunalt bostadsbolag har ett ansvar för sina boende och borde skötas som allmännytta, inte som ett vinstdrivande bolag. 

Rättvisepartiet Socialisterna manar alla hyresgäster som ännu inte är medlemmar i Hyresgästföreningen att bli det. Hyresgästföreningen är de som förhandlar om hyran och har motsatt sig Haninge Bostäders krav bestämt. Hyresgästföreningens styrka är dess antal av alla oss hyresgäster. Här blir du medlem: hyresgastforeningen.se/medlem/om-medlemskapet/bli-medlem 

> Läs tidigare artikel 

> Protestera till ledningen för Haninge Bostäder:
  • Anders Gillberg (-), VD: anders.gillberg@haningebostader.se, 08-606 9177
  • Per-Åke Tall (S), ordförande: perake.tall@haninge.se
  • Marietta de Pourbaix-Lundin (M), vice ordförande: marietta.de.pourbaix-lundin@haninge.se
> Vill du kampanja och knacka dörr mot chockhyreshöjningen tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna?
  • Maila rs@socialisterna.org eller ring 072-5244295
> Rättvisepartiet Socialisterna kräver att Haninge Bostäder och Haninge kommun:
  • Fryser hyrorna och stoppar alla vräkningar under inflationskrisen.
  • Tar bort krav på vinst och uppdrag att ombilda – gör allmännyttan till allmännytta igen.
  • Kallar alla hyresgäster till samråd – för verklig dialog och inflytande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.