tisdag 29 november 2022

SD:s pinocchiostyre i Haninge

Bilden är ett montage. Foto: Natalia Medina

Haningealliansen: "borgerligt styre med sverigedemokratisk politik" • Vill privatisera äldreboenden


av Mattias Bernhardsson
// Artikel i Offensiv
- - -

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna bildar ett nytt kommunstyre i Haninge under namnet Haningealliansen. Tillsammans har de bara 21 av av 61 mandat. Sverigedemokraterna hoppar på som "stödparti" och garanterar majoritet i omröstningar – en vanlig SD-taktik som innebär att de får igenom sin högerextrema politik medan de fortsätter att kalla sig "opposition".
"prio först är påbörja arbete med att få fler villor och radhus"
I verkligheten är det ett SD-styre från bakom kulisserna med M, L och KD som pinnocciodockor. Styret får nämligen inte igenom någonting utan SD:s röster.
"Nu kommer det att bli ett borgerligt styre med sverigedemokratisk politik", skryter Sverigedemokraternas gruppledare Christian Lindefjärd i lokaltidningen Mitt i Haninge.

"Jag är tacksam för att SD har släppt fram oss", säger Moderaternas gruppledare Sven Gustafsson och fortsätter:

"Ska jag vara ärlig så ligger SD i Haninges politik ganska nära vår politik om man läser våra budgetar".
Senare i veckan offentliggörs Haningealliansens gemensamma plattform. Martin Strömvall (KD) säger dock till Mitt i Haninge att "prio först är påbörja arbete med att få fler villor och radhus" – samt privata äldreboenden genom LOV (Lagen om valfrihetssystem).
"ett styre för de rikaste procenten"
Att prioritera äganderätter och privata boenden visar klart och tydligt att detta blir ett styre för de rikaste procenten. I verkligheten är det kommunala och billiga hyresrätter som behövs för att lösa den stora bostadsbristen och det är mer resurser och bättre bemanning i skola och omsorg som borde stå på dagordning istället för privatiseringar.
Med privata LOV-boenden som är vinstdrivande väntar samma som i Haninges LOV-hemtjänst: sämre scheman och arbetsvillkor, sämre bemanning, fler timanställda än tillsvidareanställda för att slippa betala kollektivavtalsenliga löner och sjuklön, mer fusk och mindre insyn.

M, L och KD såväl som SD kommer att förneka SD:s roll i styret. Men det är lika tydligt som i regeringen vem det är som har satt sig i vilket knä. Även inom det egna lägret finns det dem med insikt:
"Idag så offentliggör även Liberalerna Haninges nya ledning att man tänker sätta sig i nationalisternas knä. En oerhörd sorglig dag för Haninge", kritiserade Tobias Hammarberg – som avgick som Liberalernas gruppledare tidigare i november – när styret blev klart.
Precis som den SD-styrda regeringen så väntas samma reaktionära sparka-nedåt-politik av den SD-styrda Haningealliansen. Både M och SD i Haninge har föreslagit kommunalt tiggeriförbud tidigare – men har inga som helst åtgärder för att hjälpa folk att klara matprisökningarna eller hyreshöjningarna.

På miljöområdet har båda partier tidigare sagt att de vill ta bort alla 300-meters strandskydd och öppna upp för ökad exploatering i skärgården, inte minst för att bygga nya rikemansreservat som det sedan länge planerade "Haninge sjöstad" – lyxbostäder som bara den rikaste procenten kommer att ha råd att bo och som kommer att kräva skövling av flera skogar och stränder.

Rättvisepartiet Socialisterna är det kämpande oppositionen i Haninge och kommer att fortsätta ta strid mot nedskärningspolitiken, slavliknande arbetsvillkor och alla nya arbetarfientliga och rasistiska attacker som kan komma från den nya SD-styrda Haningealliansen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.