onsdag 2 mars 2011

Guldägg till rövarbaroner

Det är “payback time” säger Finansförbundet och uppmanar bankarbetsgivarna att dela med sig av vinstkakan. Det är inte ens en bit som Finasförbundet kräver, snarare handlar det om en liten smula. Men bankarbetsgivarna säger nej.
En löneökning på 3 procent för Finansförbundets medlemmar skulle kosta ca 600 miljoner kronor, det är knappt en (1!) procent av vad de fyra storbankerna tjänade netto, det vill säga redovisade i vinst efter kreditförluster, nedskrivningar och skatter 2010.
Den sammanlagda vinsten för Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank landade på 50 miljarder kronor i fjol. Medan bankanställda erbjuds några ören väntar ett eldorado för bankernas direktörer, ägare och styrelseledamöter.
SEB:s aktieutdelning ökar exempelvis med hela 50 procent, 3 300 miljoner kronor vill bankens styrelse dela ut. Det motsvarar en fjärdedel av bankens totala personalkostnader. De andra storbankerna vill inte vara sämre utan delar också ut miljardbelopp till sina akieägare.
Vinstmaskinen Nordea höjer sin utdelning med 16 procent till 10,3 miljarder kronor, vilket var någon miljard mer än vad de flesta räknat med. Därtill avsätts cirka 1,5 miljarder kronor i bonusar, ”till en utvald grupp medarbetare”. För att komma med i gruppen utvalda medarbetare måsta man vara miljonär, vanliga bankanställda gör sig icke besvär. Ingen bank är för övrigt så generös när det gäller bonusar och löner till sina chefer som halvstatliga Nordea. Men det skiter regeringen i och låtsas som om det regnar småspik över bankdirektörer.
Även bankernas styrelseledamöter kan se fram mot en extra slant i år. Det måste löna sig att sova igenom bankernas styrelsemötena, menar ledamöterna och ger sig själva en ordentlig arvodeshöjning. ”Handelsbankens ordförande sticker ut ordentligt med en arvodesökning på 30 procent till 3 miljoner kronor. Även i SEB kan styrelsen se fram emot en arvodesökning. Ordförande Marcus Wallenbergs ersättning ökar med nära 200 000 kronor till 2,3 miljoner kronor. Samtidigt har övriga styrelseledamöters arvoden stigit med 20 procent.”, rapporterade Svenska Dagbladet den 25 februari.
Ingen payback till de anställda, men istället en väldig massa pay me till direktörer, ägare och styrelseledamöter. Sådan är kapitalismen.
Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.