måndag 28 mars 2011

Nej till vinst på vård och omsorg!

Nyligen invigdes Haninges första "entreprenad" inom daglig verksamhet, d v s privatisering av social omsorg. Moderaterna applåderade vårdföretaget Carema Care som vann upphandlingen, d v s erbjöd sig driva verksamheten till lägst kostnad.
"Det ska bli spännande att se hur de utvecklar den här verksamheten" sa Socialnämndens moderate ordförande Sven Gustavsson som höll i jippot och lovar fler privatiseringar inom vård och omsorg.
Men det blir ingen överraskning visar Caremas historia. Likt andra riskkapitalist-ägda företag som är inriktade på att göra vinster går historien igen med neddragningar på personalen och snålande på de äldre.
Från socialdemokratin i Haninge kommer det ingen opposition, snarare applåder.
"Sätt punkt för debatten om vinster i välfärden och låt kapitalisterna göra jobbet" skrev oppositionsrådet Robert Noord (S) och rapportförfattaren för tankesmedjan Urban(S) Magnus Sundberg på SvD:s brännpunkt. På Noords blogg haglar kritiken bland kommentarerna: "Du seglar under falsk flagga Robert, du hör hemma bland moderaterna! Jag skäms att jag en gång trodde på dig!"
Högerpolitiken har slagit hårt mot vården både under borgerligt och socialdemokratiska styren.
Privatiseringen av apoteken har lett till stora prisökningar, "Vårdval Stockholm" slog ut förorternas vårdcentraler och ständiga nedskärningar i landstingen är vardag. Av 17 jämförbara länder i Europa har Sverige minst antal vårdplatser. Ingenstans i Europa försvinner vårdplatserna så snabbt visar fkta från OECD. Tyskland har tre gånger så många vårdplatser per invånare och Belgien har dubbelt så många sjukhussängplatser än Sverige.
Vård och omsorg är en rättighet, inte en handelsvara. Ett stopp på vårdslakt och privatiseringar kommer inte komma från de politiker som sitter i de rikas knän. Det behövs ett vårduppror av anställda, anhöriga och brukare som sätter ner foten och vägrar subventionera fåtalets vinster på vår allas bekostnad.

Lina Thörnblom
Kommunfullmäktigeledamot Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

Läsvärt: Miljardklipp på skattepengar

1 kommentar:

 1. För oss skattebetalare är välfärd inte förenligt med vinster. Vinster är medel som tas från välfärden och inte alls självklart en följd av effektiviseringar än mindre kvalitetshöjande.

  Låt mig utveckla och klargöra detta med två argument:

  För det första är det personalen som möjliggör effektiviseringar och har ingenting med vem som äger utan på en fungerande arbetsmarknad där välutbildad personal blir belönad och inte tvingas arbeta under en orimlig arbetsbörda; som förtar mer än vad en kvalificierad arbetsinsats tillför. Att då vinna en upphandling för att man bjuder lägst är orimligt. Det finns ingen som med snålhet kan koka soppa på en spik.
  http://www.ungafakta.se/sagor/folksagor/koka-soppa-pa-en-spik/

  För det andra är vinster medel som man lika väl skulle ha kunnat använts till att ytterligare förbättra verksamheten och förutan vilket naturligtvis verksamhetens kvalitet minskar ytterligare. Och när den sedan inte uppfyller kraven torde väl företaget få lägga ner verksamheten. Dessutom behöver inte privata aktörer bjuda på olönsam men nödvändig vård vilket ytterligare driver upp kostnaderna vilket sedan lätt blir till ännu större vinster i avsaknad av konkurrens.


  Beskrivningen i artikeln "SvD:s brännpunkt" ovan:

  "Precis som Sverige tidigare lyckats utveckla såväl musik som mode till särskilda varumärken så är det möjligt att utveckla vår svenska välfärd till en exportvara."

  är helt missvisande eftersom svensk välfärd inte kan exporteras; möjligtvis kan den kopieras men aldrig exporteras. Välfärd är inte en produkt utan en "samlande benämning på människors levnadsförhållanden"(NE). Så hur gör man kopior av Sverige?

  Det är inte det privata som byggt upp Sverige utan det gemensamma och utan det gemensamma kan man inte stolsera med det svenska än mindre kan Sverige yvas över att ha multinationella bolag ägda utländska kapitalistiska ägare!

  Nej Robert Noord det är inte "ett ödets ironi att det är kapitalet och marknaden som bygger ut den välfärd i hela Europa som vi socialdemokrater så gärna vill se" det är avsägande av det gemensamma ansvaret och ett ansvar vi måste ta själva inte någon annan. Och om jag förstod något av Håkan Juholts linjetal på S-kongressen har du en hel del att förklara för socialdemokraterna om vad som är social demokrati!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.