måndag 21 mars 2011

Stoppa tvångsutvisningarna!

300 samlades igår på Sergels torg i Stockholm för att protestera mot den omänskliga flyktingpolitiken som en del av den landsomfattande demonstrationsdagen för asylrätten på årsdagen av invasionen av Irak.
Sandra Ahlqvist från Ingen människa är Illegal var konferencier för arrangerande nätverket Aktion mot tvångsutvisningar till Irak och talade om situationen i Irak:
- Sverige är ett av få länder i Europa som fortsätter att tvångsutvisa människor till Irak. Sen 2004 har våldet mot minoriteter ökat, kyrkor har utsatts för bombattentat, människors hem har beskjutits och kidnappningarna har ökat. Det senaste året har våldet ökat ytterligare, berättade Sandra och beskrev vilken okänslig hållning Sverige har:
- Bevisbördan har hamnat på den asylsökande. De som söker asyl måste bevisa att våldet är riktat mot dem. I praktiken innebär det här att de måste ha ett intyg från den som har kidnappat och torterat dem som bevisar att det var riktat mot dem personligen och att det kommer att hända igen, förklarade Sandra.
Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna kritiserade Miljöpartiets uppgörelse med högerregeringen som slår fast att tvångsutvisningarna intensifieras och utnyttjandet av rättslösa arbetskraftsinvandrare uttökas. Mattias slog fast att det behövs fler som deltar i blockaderna för stoppa utvisningarna och appellerade till alla att bli aktiva i asylrörelsen:
- Flyktingamnestikampen 2005 tvingade fram 16 000 uppehållstillstånd. Nu måste vi bygga en ny rörelse, uppmanade Mattias.
Jan Hammarlund framförde sina bästa låtar och många nya anslöt sig till den växande asylrörelsen. Talade gjorde även Fenthaun Assefa från Ethiopian refuge association, Rasool Benavand från Iranska flyktingars riksorganisation, Abdul Salam från Irakiska föreningen för fred och solidaritet mot ockupation, Amineh Kakabave från Vänsterpartiet, Sissela Nordling Blanco från Feministiskt initiativ och Sara Salam från SSU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.