torsdag 10 mars 2011

Miljardärsklubben kongressar

Kinas så kallade nationella folkkongress (parlamentet) är en verklig miljardärsklubb, som har till uppgift att säga ja och amen till allt som det så kallade kommunistpartiet redan har bestämt.
Bland ”folk”-kongressens 2 987 ledamöter hittar man bland annat Kinas rikaste person – Zong Qinghou. Totalt har de 70 rikaste ledamöterna en samlad förmögenhet på 493,1 miljarder yuan, motsvarande 477,1 miljarder kronor, enligt Bloomberg News, som ock­så menar att siffran är i underkant.
Att ”folk”-kongressen ser ut som den gör beror ”på att kommunistpartiet sedan lång tid tillbaka välkomnar landets kapitalister som medlemmar”, skriver Bloomberg News, som har intervju- at en av miljardärerna, Zong Qinghou. Han är självfallet också medlem i det styrande partiet, som ännu kallar sig kommunistiskt men som är som en enda stor styrelse för AB Kina.
Den intervjuade miljardären och tillika kommunistpartimedlemmen sä­ger att välfärd och beskattning av rika bara stjäl resurserna från entreprenörer­na. En sån politik ska vi inte ha, säger han med kraft och drämmer sedan till med att ”finns det inga rika så blir det inga investeringar och inga jobb”.
Det är en fras som varje storkapitalist har fått med sig med modersmjölken.
Som ett utslag av kapitalistisk galghumor har ”folk”-kongressen samlats för att diskutera de galopperande klassklyftorna i Kina.
I Kina kallar sig kapitalisterna för kommunister och i Sverige finns kapitalister med socialdemokratisk partibok. Skojare i alla länder, förenen er, är det gemensamma slagordet.
”Ole Salsten grundade ett av Sveriges absolut största friskoleföretag Baggi­um och blev mångmiljonär i utdelning- ar. I fjol sålde han bolaget till ett riskkapitalbolag. I dag är han en tung S-politiker i Kungsbacka”, berättade Dagens industri i måndags.
”Det är många som tjänar pengar på skattemedel – de som bygger skolor­na, de som producerar skolböcker, de som konstruerar vägar och avlopp. Jag ser inget unikt i att de bolag som organiserar verksamheten i skolan också ska kunna ta ut aktieutdelning”, säger en nöjd Salsten till Dagens Industri.
Salman har alla kvalifikationer för att bli en ny socialdemokratisk partiledare eller åtminstone partisekreterare efter Ibrahim Baylan.
Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.