tisdag 7 februari 2012

RS tog strid i kommunfullmäktige för bra mat i äldreomsorgen och mot privata vinster

Äldreomsorgen blev stort debattämne på Haninges kommunfullmäktigemöte igår. Rättvisepartiet Socialisterna tog strid för bättre mat på kommunens boenden, attackerade borgarnas nedskärningar och debatterade mot utförsäljning av kommunal mark till privat äldrevård.

När kommunfullmäktige skulle anta en ny kostpolicy för äldreomsorg och skola lade Rättvisepartiet Socialisterna fram ett eget förslag.

Mattias Bernhardsson (RS)
Mattias Bernhardsson (RS) öppnade med att beskriva varför maten är viktig och varför maten ska lagas lokalt på avdelningarna istället för att transporteras in från storkök:
- Rättvisepartiet Socialisterna vill satsa på på bra, näringsrik och egenvald mat åt de äldre. Det handlar om att motverka sjukdomar och undernäring som idag är väldigt utbredd. Undernäring ökar risken för nedbrytning av vävnader och leder till allt från infektioner till trycksår och fallskador. Det skapar onödigt lidande men också onödiga kostnader. När vikten avtar måste kostsamma näringsdrycker ges som kompensation. Det finns mängder av erfarenheter som visar att aptiten ökar när maten tillagas på avdelningarna och att dofterna stimulerar.

Mattias Bernhardsson (RS) redovisade många egna exempel och erfarenheter:
- När Ros-Anders Gård i Tungelsta inte längre fick laga sin egen mat rapporterade personalen till mig hur den överblivna maten ökade och mer mat fick kastas. Många äldre jag själv talat med under mina arbetsplatsbesök har också sagt att de skulle vilja önska vilka rätter som tillagas mer än de kan idag. Många saknar också att få delta i matlagningen. Kommuner som av princip säger nej till detta hänvisar alla till Livsmedelsverkets regler kring ’restaurantkök’. Men det byggar på medvetna missförstånd för att blanda bort korten – kök som byggs på boenden ska räknas som kök i eget boende, vilket äldreomsorgens boenden är.

Mattias Bernhardsson (RS) svarade också på kostnadsargumenten som under flera års tid kommit upp mot RS förslag:
- Det går att laga mat på avdelningarna till samma kostnad som t ex fabrikstillverkat eller från centralkök. När man tittar på personalkostnader för att klara egen matlagning så måste man ta hänsyn till att i kostnaden för den mat som idag kommer utifrån ingår också kostnader för personal, lokaler och inredning. Och med egen matlagning försvinner den klimatpåverkan och extrakostnad som förpackning, transporter och kastad mat åstakommer.

Äldrenämndens folkpartistiska ordförande Martin Lundqvist (FP) svarade att han tyckte RS förslag var bra – MEN att det var en kostnadsfråga om maten skulle lagas på avdelningarna och om äldre skulle ges möjlighet att utforma menyn. Kostnadsargumentet var det enda svaret som fördes fram. Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centern, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna röstade mot RS tilläggsförslag. Vänsterpartiet lade ner sina röster.

På kommunfullmäktige röstades det också om kommunal mark skulle säljas ut till privata vård- och skolprofitörer, en fråga som hade skjutits på från förra kommunfullmäktigemötet (Läs om RS debatt mot borgarna i december här).
Sanna Tefke (RS)
– Haninge behöver utbyggd äldreomsorg. En av de största kommundelarna, Jordbro, har inget äldreboende alls. Rättvisepartiet Socialisterna står för att utbyggnaden ska ske i kommunal regi. Vi är motståndadare till att privata företag ska få profitera på äldrevård och skolor, sa Sanna Tefke (RS) och yrkade avslag.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet yrkade också avslag men argumenterade endast mot att kommunen borde fått ett bättre pris för marken. Borgarna kunde med hjälp av Sverigedemokraterna rösta igenom försäljningen.

Rättvisepartiet Socialisterna gick också till angrepp mot borgarnas nedskärningar på ca 10 miljoner i äldreomsorgens verksamhet. För tredje året i rad kompenseras enheterna inte för löne- och prisökningar. Färre anställs, betald övertid begränsas, planeringstimmar dras in och man håller igen med biståndsbeslut som borde gå igenom. Trots nedskärningarna var borgarna ändå tvungna att skjuta till hela 46 miljoner till 2012 års budget. Precis som Rättvisepartiet Socialisterna varnade för i budgetdebatten är äldreomsorgens budget kraftigt underfinansierad. Rättvisepartiet Socialisterna förde åter fram kraven på kraftig utbyggnad av boenden och 275 nya anställningar.

Kampen mot vinsterna på vård och skola fortsätter i kampanjen ’Välfärd utan vinst’, ett nybildat nätverk med fackligt aktiva kommunalare som Sanna Tefke (RS) varit med och bildat.
’Välfärd utan vinst’ bjuder in till stormöte onsdagen den 15 februari, 18.00 i Katasalen på ABF-huset för att diskutera hur vi kan ta kamp mot vanvård, privatiserangar och vinstintressen.
Övrigt från kommunfullmäktige:

Ny nämndeman för RS:
Mi Alforsen (RS) valdes till ny nämndeman i Södertörns tingsrätt (tidigare inlägg på bloggen relaterad till henne finns här)

Lina Thörnbloms (RS) förslag om alkolfria sammankomster i vänortsavtalet röstades ner av de andra partierna:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.