tisdag 28 februari 2012

Pastor Jean utvisades till tortyr i Kongo

#PastorJean
Med en massiv och brutal polisinsats i fredags utvisades pastor Jean Kabuidibuidi till Kongo. Där greps han på flygplatsen av militär, som förde honom till ett privat fängelse där han utsattes för grov misshandel. Vid midnatt på lördagen lyckades han fly med hjälp av vänner.

– Det är ett fängelse där folk försvinner, dödas, efter två dagar. Det handlade om att rädda hans liv, berättar Junior Lomombo, kontaktperson för pastor Jean.
– Det är ett kritiskt läge just nu. Han behandlas för sina skador, som vi har dokumenterat och kommer att göra offentliga, säger Junior Lomombo till Offensiv på tisdagen (den 28 februari).
Pastor Jean, som han kallas, har suttit i Migrationsverkets förvar i Flen i 2-3 månader.
I höstas försökte polisen ­utvisa honom tre gånger utan att ­lyckas. En gång stoppades utvisningen därför att piloten vägrade lyfta när han förstod att det handlade om en utvisning till Kongo. ­Tredje gången kom planet till Kairo, men fick inte landningstillstånd i Kongo.
Men Utvisningsverket gav inte upp. Pastor Jean fick i förra veckan besked om att han skulle ”förbereda sig” för utvisning.
– Jag var på väg till Flen, bara 20 minuter därifrån, när vi fick veta att polisen tagit honom till Skavsta, säger Junior ­Lomombo.
Pastor Jean transporterades med handbojor och kedjor, som vid de tidigare försöken. På flyg­platsen i Kinshasa verkar de svenska poliserna, efter att Jean förhörts av personalen där, ha betalat för att de ska ta emot honom.
– Där tappade vi kontakten med honom. Han har senare berättat att han misshandlades, säger Junior Lomombo.
– Men vi kunde ta reda på att han förts till det ökända privata fängelse som många har ”försvunnit” ifrån. Vänner kunde sedan frita honom vid midnatt.

Pastor Jean har fått stort stöd för sin kamp för att få stanna i Sverige. Han är känd som regim­kritiker och för sina predikningar mot de styrande i Kongo. Han är dessutom småbarnsfar, det yngsta barnet är bara sex månader.

I november hölls val i Kongo där den sittande presidenten Joseph Kabila med hjälp av valfusk och våld utropade sig själv till ­segrare. Kritiken har varit hård, inte minst från katolska kyrkan som med tusentals valobservatörer registrerade fusket. Sedan valet patrullerar militären på gatorna för att förhindra protester och demonstrationer.
– Förtrycket i Kongo har blivit ännu hårdare efter valet, konstaterar Junior Lomombo.
Pastor Jeans vänner arbetar nu dygnet runt för att rädda honom.
– Migrationsverket genomför brutala utvisningar och samarbetar med diktatoriska regimer. Från asylrörelsen kräver vi ett stopp för alla utvisningar till Kongo, säger Mattias Bernhardsson, aktiv i Asylrörelsen i Stockholm.

Per-Åke Westerlund

Läs mer:
Dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.