tisdag 7 februari 2012

Debatt i kommunfullmäktige om nya hotet mot hyresrätterna i Jordbro

På gårdagens kommunfullmäktigemöte frågade Rättvisepartiet Socialisternas Mattias Bernhardsson ut kommunstyrelsens moderata ordförande Martina Mossberg om borgarnas kampanj för att ombilda till bostadsrätter i Jordbro.

– Trots att Haninge Bostäder bara har 2000 lägenheter har man bestämt sig för att dessa ska bli ännu färre. När det visade sig att endast 1 av 10 jordbrobor stödde ombildning valde bolaget ändå att pressa hyresgäster att ombilda. Det finns redan bostadsrätter för de som önskar. Men varför ombilda när det finns så få kommunala hyreslägenheter kvar?, frågade Mattias Bernhardsson (RS).Martina Mossberg (M) svarade att många tycker det är trevligt att bo i bostadsrätt och att de bygger nya hyreslägenheter istället, t ex 196 nya lägenheter i Handen samt ytterligare i Vega och Ribby.
Men dessa hyresrätter kommer att vara väldigt dyra och är inte kommunala lägenheter. Akelius samt andra aggressiva privata bostadsföretag har redan inlett början på en social rensning med chockhyreshöjningar (Läs mer om Västerhaninge-exemplet här och om tidigare kommunfullmäktigedebatt här).

Rättvisepartiet Socialisterna pekade på hur Haninge Bostäder är det kommunala bostadsbolag med lägst antal lägenheter av alla i Stockholm och varnade för vad en nedgång i ekonomin kommer att innebära:
– Vi ser hur sjunkande fastighetspriser, nu även i Stockholmsregionen, leder till vad vi väntat – att den enormt uppblåsta bostadsbubblan spricker och därmed även kreditbubblan. Hemlösheten ökar i hela stockholmsområdet. I Haninge har hemlösheten ökat med 130 procent på sex år. Borde inte kommunens strategi vara att bygga billiga kommunala hyresrätter för alla och bekämpa utslagningen?, frågade Mattias Bernhardsson (RS).

Martina Mossbergs (M) svar blev kort att Haninge bostäder ensamt inte kan påverka problem med hemlöshet och bostadsbrist.

Veckorna innan kommunfullmäktigedebatten knackade Rättvisepartiet Socialisterna dörr i Jordbro, i flera av de hus som är berörda av ombildningsplanerna. Partiet träffade många som var med och satte stopp för ett tidigare försök att ombilda. En av dem deltog senare på ett möte som handlade om det nya hotet om tvångsförflyttningar och ombildning och tog även strid på det mötet. Rättvisepartiet Socialisterna Haninge återkommer inom kort med en intervju samt nya rapporter om motståndet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.