tisdag 21 februari 2012

Asylrörelsen har visat att man kan stoppa utvisningar

Asylrörelsen i Stockholm driver i dagsläget många frågor och kampanjer. Vi har tillsammans med Aktion mot Deportation samlat till blockader mot massutvisningarna till Irak. Vi har tillsammans med 'Varken hora eller kuvad' samlat till demonstration mot utvsiningar av hbt-flyktingar. En av de olika arbetsgrupperna inom rörelsen är te x för att få uppehållstillstånd åt Yasin Eliyasi, politisk aktivist från PDKI, Kurdiska Demokratiska Partiet i Iran. Arbretsgruppen jobbar med både protester och bevisinsamling för att stärka asylfallet.
Det finns många frågor som skulle behöva mer uppmärksamhet. Därför behöver fler bli aktiva.
Den 24 mars hålls nästa Asylkonferens i Stockholm. Den förra samlade över 100 deltagare och innebar att fler inspirerades att gå med i rörelsen.

Asylrörelsens arbete är också mer internationellt. Det har märkts i engagemanget för den iranska demokratiaktivisten Mohammadreza Esfahani vars utvisning stoppades förra veckan. Asylum Today i Norge ordnade stor medial uppmärksamhet till fallet och finansierade en flygbiljett så att Asylrörelsen i Stockholm kunde komma ombord det flygplan Mohammadreza skulle utvisas på och tillsammans med passagerarna stoppa utvisningen. Ett 50-tal aktivister från Iranska flyktingars riksorganisation, Iranska flyktingars riksförbund, Rättvisepartiet Socialisterna, Kurdiska framtidsrörelsen i Syrien, 'Ingen människa är illegal, 'Aktion mot deportation Stockholm och Uppsala m fl deltog på Arlanda. I Tyskland stod asylaktivister redo att sätta igång en liknande aktion vid planets transfer i Frankfurt. Det internationella nätverket 'Mission Free Iran' engagerade många internationellt för att stoppa utvisningen och har gett juridiskt stöd till fallet.
Ett annat exempel på internationell solidaritet är kampanjen för asyl åt Zhang Shujie (skribent för china.worker.info) som flydde Kina när säkerhetstjänsten hotade med fängelse om han inte förrådde sina kamrater. Med hjälp av Vänsterpartiet i Sverige kunde Zhang komma till Sverige och framträda på en riksdags-hearing och vittna om sin flykt samt om situationen i Kina. Leung Kwok-hung ('Long hair') ledamot i The Legislative Council of Hongkong för det Socialdemokratiska förbundet reste till Sverige för tala på hearingen och gav stöd. Nu kämpar Zhang för asyl i Sverige.
Att alla utvisningar till Syrien stoppades från slutet av januari visar också betydelsen av protester. Utan de massiva protester som var mot Sveriges vanvettiga utvisningar till diktaturen hade utvisningarna fortsatt. Det var först när Asylrörelsen m fl krävde stopp för utvisningar till Syrien och Fares-skandalen hamnade i blixtljuset i november som Migrationsverket började röra på sig. Mediainsatser från bl a Vänsterpartiet, den svenska delen av den Kurdiska framtidsrörelsen i Syrien, Rättvisepartiet Socialisterna och enskilda socialdemokrater bidrog till ökad mediafokus på våldet i Syrien och tvingade de ansvariga att försvara sig i offentligheten istället för bakom stängda dörrar.
Asylkampen 2011/2012 har gjort flyktingars situation till en viktig samhällsfråga igen och flera uppmärksammade öden har lett till proteststormar. Hittills har tre bussbolag pressats att riva upp sin avtal med Migrationsverket och vägrar nu delta i utvisningar. Asylrörelsen i Stocholm har stoppat 13 utvisningar av politiska flyktingar till Iran (12 har uppehållstillstånd). Alla behövs i kampen. Allas insatser är viktiga. Tillsammans är vi starka.

Mattias Bernhardsson
aktiv i Asylrörelsen i Stockholm

Läs också: 'Asylkampen 2011'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.