onsdag 22 februari 2012

Asylrörelsen mötte Miljöpartiet

Igår träffade Asylrörelsen i Stockholm Miljöpartiets politiska sekreterare för att diskutera problemen med den nuvarande bestämmelsen om "synnerligen ömmande omständigheter" och dess tillämpning. Undertecknad och asylaktivisten Nasi Payghambarian deltog på mötet.
Miljöpartiet berättade att deras överenskommelse med regeringen hänvisar till en kartläggning som de inte anser är bra. De berättade också att överenskommelsen inte var given och ses nu över. Asylrörelsen gav under mötet konkreta exempel som visar hur beskrivningen/tillämpningen av "synnerligen ömmande omständigheter" leder till att männsikor utvisas trots att de ska ha rätt att stanna.
Miljöpartiet fick under mötet ta del av flera fall Asylrörelsen engagerat sig i samt den starka bevisningen som Migrationsverket blundat för; t ex diskuterades Mohammadreza Esfahanis, Yasin Eliyasis, Marjam Fards och andras fall.
Asylrörelsen kommer att följa upp med att skicka in fler exempel på där Migrationsverket förbisett barnets bästa, hälsotillstånd eller tillståndet i hemlandet.
Asylrörelsen kritiserade under mötet Miljöpartiets uppgörelse med regeringen i mars förra året. Konkret kritiserades att uppgörelsen innebar ännu större miljonrullning till polisen för att jaga gömda flyktingar och fortsatta massutvisningar til bl a Irak och Afghanistan, samt att rätten till sjukvård för gömda trots allt inte var med.
Under mötet lovade Miljöpartiet att besöka  enstaka flyktingar rörelsen kämpar för i förvaren och att rese en interpellationsdebatt i riksdagen om att stoppa alla utvisningar till Iran. Detta kommer att följas upp.
Att Miljöpartiet börjar ifrågasätta sin uppgörelse med regeringen är positivt. Men samtidigt är det viktigt att förstå att ord är endast ord och att förhandlingar i grunden inte förbättrar situationen för någon om regeringen inte konfronteras med kamp underifrån och en rörelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.