lördag 11 februari 2012

Från EU-kris till LO-kris

I sin iver att stödja Socialdemokraternas stöd till EU:s finanspakt, som ibland också kallas europakten, har LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin på nytt lyckats göra ännu ett praktfullt självmål.
Bakgrunden är som följer. I hemlighet gjorde Socialdemokraterna upp med regeringen om att Sverige skulle gå med i EU:s nya finanspakt. En finanspakt som egentligen borde heta en nedskärnings- och arbetslöshetspakt mot facket.LO:s Wanja Lundby-Wedin, som sitter med i Socialdemokraternas högsta ledning (VU:t), gick sedan snabbt ut och sa att också LO stödjer finanspakten/ europakten. Men i detta fall visade sig LO vara en person – Wanja Lundby-Wedin. Dessutom gick hennes uppfattning på tvärs mot Europafacket, som i ett uttalande riktat skarp kritik mot den arbetarfientliga finanspakten/europakten. Samma Europafack som hade Lundby-Wedin som ordförande under åren 2007 till 2011.

I sitt uttalande påpekar Europafacket helt riktigt att den nya pakten kväver tillväxten, ökat arbetslösheten samt att en ytterligare skärpning av åtstramningspolitiken skulle följas av nya angrepp mot fackliga fri- och rättigheter. Men Lundby-Wedin ansåg att LO skulle vara solidarisk med finanspakten/europakten.
Jag kan inte påminna mig att hon någonsin uttalat sin och LO:s solidaritet med arbetarkampen i Eurupa. LO, och TCO också för den delen, har konsekvent vägrat att delta i Europafackets kampanjer och aktioner.
Hur som helst, inte ens de övriga LO-topparna hade mycket till övers för sin ordförande.

Facken i 6F (Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, Seko och Transport) fann sig tvungna att skicka ut ett pressmeddelande där man ansåg att det var ”anmärkningsvärt att LO:s ordförande går emot Europafackets grundläggande uppfattning om att Europakten är till nackdel för löntagarna i Europa och att paktens slutenhet försvårar demokratisk insyn och kontroll”.
Det har aldrig hänt i modern tid att så många fackförbund gått ut offentligt och tagit avstånd från LO:s ordförande. Och det var kanske inte det historiska eftermäle som Wanja Lundby-Wedin hade tänkt lämna efter sig när hon nu avgår i vår.

Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.