måndag 21 maj 2012

Polistrakasserier mot asylaktivist och RS-medlem

Tisdagen den 8 maj blev RS-medlemmen Amer Mohammed Ali väckt av två civilklädda poliser runt kl 07:45. Syftet med detta var att Amer skulle bli hämtad till förhör för en händelse som ägde rum den 22 mars förra året.
Amer Mohammed Ali

– De två poliserna var civilklädda, men försedda med skottsäkra ­västar, svarta skinnhandskar och pistolen tydligt framme i sidohölstret. Det enda jag hade på mig var kalsongerna. De väckte mig. Jag var hemma och var sjuk, men jag fick inte ens gå på toaletten, berättar Amer.

Först när Amer frågade poliserna om hans advokat skulle delta på förhöret informerades denne.
Förhöret handlade om en ­planerad utvisning av en romsk flykting från Göteborg den 22 mars ifjol.
En småbarnsfar med familj i Sverige skulle utvisas till Serbien. Rättvisepartiet Socialisterna mobiliserade till en blockad, som polisen våldsamt försökte bryta upp under två timmars tid. Efter blockaden lämnade asylaktivister platsen blodiga, slagna, pepparsprejade och med trasiga kläder: utvisningen var stoppad.

Någon tid senare fick 13 asylaktivis­ter reda på att de hade blivit åtalade för ”ohörsamhet mot ordningsmakten”.
Under rättgången i augusti försvarade de åtalade sig med politiska argument och blev friade.
Under hösten inledde polisen en ny förundersökning mot ­aktivisterna, ledd av åklagaren Carl-Henrik Andersson, under åtalspunkten våld mot tjänsteman. En av de friade aktivisterna, RS-medlemmen Linnéa Wallberg, blev på nytt kallad till förhör.
Det nya förhöret med Amer Mohammed Ali i förra veckan handlade på nytt om samma händelse.

– Tre förhör för en händelse som pågick i två timmar, och nu ett till förhör. Polisen har spenderat mer tid på förhören än två timmar. Det är uppenbart om att det handlar om en form av förföljelser av politiska skäl i syftet med att straffa de som kämpar och skrämma aktivister från att protestera. Det är talande också att jag blev hämtad på, mer eller mindre, samma sätt som den romska flyktingen från sitt hem när han skulle utvisas, kommenterar Amer.

Under förhöret spenderades mest tid till att förhöra Amer om vilka personer som fanns på plats och vad Asylrörelsen är för något.
– De tror kanske att de kan skrämmas, men Asylrörelsen och protesterna mot tvångsutvisningar fortsätter att växa, säger Amer.

Läs också: Asylaktivister dömda - domen var en rättsskandal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.