fredag 11 maj 2012

Sittstrejkar mot den iranska diktaturen


Farshad Pashazadeh från
Iranska flyktingars riksorganisation
och Ruben Derkert från
Rättvisepartiet Socialisterna
Politiska flyktingar från Iran sittstrejkar vid Sergels torg i centrala Stockholm i protest mot den iranska regimens kränkningar av mänskliga rättigheter och arbetarfientliga politik. Protestaktionen inleddes den 1 maj, på arbetarrörelsens dag och pågår hela maj månad ut.

De protesterar mot fängslandena av arbetaraktivister, bloggare och journalister. En av de sittstrejkande, Akram Mansuri berättade att arbetaraktivisterna Reza Shahabi och Ali Najat gripits i Iran. Och flera kända bloggare och journalister har fängslats de senaste månaderna av den iranska regimen. Akram berättade att protestaktionen också är till för att uppmärksamma situationen för religiösa minoriteter i Iran där flera 100 personer avrättas varje år för att de konverterat.

Mohammad Shahnavazi
Flera av du sittstrejkande är själva flyktingar som riskerar att utvisas till Iran. En av dem är Mohammaad Shahnavazi, f d major i det iranska flygvapnet som kom till Sverige för tolv år sedan:

- När militären beordrade mig att delta i krig mot kurderna (innan kriget mellan Irak och Iran) vägrade jag och de kastade mig i fängelse. Efter ett tag tvingade de in mig i kriget som kom att vara i 10 år. När jag som regimkritiker till slut sparkades ur militären belades jag med reseförbud. En vän inom militären hjälpte mig till slut att få ett pass och jag åkte då hit till Sverige, berättar Mohammad Shahnavazi.

Shahnavazi har nu befunnit sig i Sverige i 12 år. Han har har fått flera avslag på asylansökan och suttit inlåst i flyktingförvar. När Migrationsverket till slut släppte ut honom från förvaret fick han ändå inget uppehållstillstånd. Hans ärende ligger fortfarande hos polisen som säger att de inte kan utvisa honom. Men Migrationsverket vägrar dra tillbaka utvisningsbeskedet. Han är fast i ett tillstånd av rättslöshet. Och nu är han hemlös. Han och flera andra sover i tältet vid Sergels torg och ägnar dagarn aåt att argumentera och samla namnunderskrifter av folk som passerar.

Asylrörelsen i Stockholm uppmanar alla att stödja protestaktionen genom att komma till tältet på Sergels torg. De sittstrejkande behöver namnunderskrifter, folk med mediakontakter, filtar och andra förnödvändigheter till tältet som blir väldigt kallt under natten.

Akram Mansuri delar ut flygbladYasin Eliyasi visar hur liten en fängelsecell i Iran är
Många stannar för att stödja protestaktionenInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.