torsdag 3 maj 2012

Stöd arbetarkampen för demokrati i Kazakstan

På morgonen den 28 april arresterades Larisa Boyar från Kazakstans Socialistiska Rörelse (RS systerparti i Committe for a Workers' International, CWI) samt två andra oppositionella, Baxatjan Torevozhina och Kanat Ibragimov, av polisen. På kvällen samma dag hade de dömts till fängelse.

De tre ”dissidenterna” greps strax innan de skulle delta vid en demonstration mot att skuldtyngda människor förlorar sina hem. På kvällen samma dag dömdes de i en politisk rättegång till 15 dagars omedelbart frihetsberövande.
Under de senaste veckorna har det skett en ständig upptrappning av myndigheternas repression gentemot aktivister i Kazakstans Socialistiska Rörelse och kampanjorganisationen ONJ (Rör Inte Människors Hem).
Aktivisterna har förhindrats att tala med varandra, deras familjer och släktingar har hotats med avsked.

Framträdande CWI-medlemmar i Kazakstan riskerar nu kraftiga bötesstraff för att man stått upp mot den diktatoriska regimen.
Ainur Kurmanov, ledande medlem i CWI i Kazakstan och det oberoende facket Janartus vice ordförande, liksom Janartus ordförande Esenbek ­Uktesjbajev, tvingas idag leva utomlands. Om de återvänder till Kazakstan riskerar de att dömas till ­långvariga fängelsestraff, bland annat för att de båda har kampanjat i Europa till stöd för ­strejkande oljearbetare.

Frige omedelbart Larissa Boyar, Baxatjan Torevozhina och Kanat Ibragimov!
Stöd arbetarkampen i Kazakstan. Ge ett bidrag till Campaign Kazakhstan, plusgiro 87 96 49-2. Skriv ”Kazakstan solidaritet”.


Per Olsson

Läs också: Massaker mot strejkande gruvarbetare i Kazakstan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.