tisdag 10 september 2013

200 demonstrerade för Kulturparkens bevarande

Foto: Anna Löfgren
Igår demonstrerade runt 200 haningebor mot kommunledningens beslut om en utredning av bygga väg och hus över Haninge kulturpark. Kulturparken, som är det sista som finns kvar av gamla Handen, är ett viktigt centrum för kulturlivet för många Haningebor, unga som gamla. Demonstranterna samlades vid Gula Villan i kulturparken.

Zacharias Östman från Rojteatern (som finns i Gamla folkets hus) var första talaren. Han beskrev parken som en fristad:
- Att riva den här kulturparken vore som att kväva alla som besöker den, att strypa luften ur grönskan, ur människors liv och ur människors själ. Vi är här idag för att visa Haninges politiker att vi inte tänker lägga oss ner och dö. Om det kommer till det - så enda sättet de kan få mig ur den kåken (ga folkets Hus) det är med handfängsel bakom ryggen.
Berit Naffin talar
Berit Naffin från en de sju bostadsrättsföreningarna i Folkparken talade också. Hon tog upp om situationen för de som bor kring parken nu:

- Det är grönt och fint, och barn kan springa runt och leka. Detta skulle omöjliggöras om de fyller parken med nya byggnader och drar en väg hit. Dessutom går järnvägen förbi i närheten, där det bland annat transporteras farligt gods, och det skulle inte vara en bra idé att bygga bostadshus precis vid järnvägen. Vi vill protestera och säga: Riv inte detta. Försök att hitta en annan lösning.

Berit avslutade sitt tal med orden ”Upp till kamp!”.


Demonstrationen gick sedan i ett tåg upp till kommunhuset, där kommunfullmäktigemötet precis avslutats.

Lina Rigney Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) - som utfrågat de ansvariga på kommunfullmäktigemötet - redovisade i sitt tal hur samtliga kommunstyrelsens åtta partier (alla utom RS) hade röstat för utredningen:

- Nu har dock två av dem ändrat sig, vilket beror på nätverket vi byggt för att rädda parken. Kommunledningen säger att de vill satsa på verksamheten, men inte att den ska vara kvar i Kulturparken. Vi menar att hela området är viktigt och måste vara kvar. De involverade måste få vara med och fatta beslut i den här frågan, besluten ska inte komma uppifrån, sa Lina Rigney Thörnblom (RS) under stora applåder.
Lina Rigney Thörnblom (RS) talar
Foto: Anna Löfgren
Några politiker stannade kvar för att se på demonstrationen och ta emot frågor.
Göran Svensson från Socialdemokraterna, andre vice ordförande för stadsbyggnadsnämnden, sade att han vill bevara parken som den är - Nafi Cilgin från Vänsterpartiet meddelade samma. Däremot har Socialdemokraterna inte än tagit ställning till hur man ska göra med vägbygget.
Martin Lundqvist från Folkpartiet svarade att man vill bevara det genuina Haninge, och att kulturen är viktig och måste finnas. ”Men måste Kulturparken ligga på samma plats?”.

Dennis Simonsen, RoJ-teaterns ordförande  berättade i sitt tal hur Gamla Folkets hus funnits i över 70 år och att RoJ-teatern vill bygga upp den gamla dansbanan som kommunen rev på 1960-talet.
Ruben Derkert frågar ut Stadsbyggnadsnämndens 1:a vice
ordförande Sedat Dogru (M)
Robin Spurrier från Jordbro Stadsteater bränner av en låt
Foto: Anna Löfgren

Smeden Martin Ahlsén
talar
Demonstrationen med 200 deltagare är ett bra steg för att visa Haninges politiker att det finns ett motstånd mot deras planer. Kulturparken ses av många som en fristad, där det finns en gemenskap över generationsgränserna. Flera har sagt att verksamheten där räddat liv, och är otroligt viktig för Haninges kulturliv. Därför är det viktigt att de involverade och andra som stöder kampen går samman och visar politikerna att vi inte låter dem köra över oss.

Louise Strömbäck

I nätverket Rädda Haninges Kulturpark ingår RoJ-teatern, Rättvisepartiet Socialisterna, Bostadsrättsföreningarna Haninge Park 1-7, Kulturföreningen Levande Zon, föreningen Mukavemet, Jordbro Världsorkester, Förbundet Allt åt Alla, Jordbro Stadsteater och Ormteatern

Se filmen Rädda Haninge kulturpark av Förbundet Allt åt Alla


Gilla Rädda Haninges Kulturpark på facebook

Läs tidigare artiklar:
> RS pressade borgarna om Kulturparken på kommunfullmäktige
Kulturparkens framtid upp till debatt
"Vi måste försvara Kulturparken" (av Ruben Derkert)
> Historien om hur Kulturparken i Handen vanns genom kamp (Intervju med Tompa Eken och Jujja)
Rädda Kulturparken i Handen (från Lina Rigney Thörnbloms utfrågning i kommunfullmäktige)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.