söndag 22 september 2013

Tusentals demonstrerade mot plundringen av välfärden

SR

I Stockholm slöt drygt 2 500 personer upp på Medborgarplatsen när nätverket Folkkampanj för Gemensam Välfärd kallade till en protest mot vinster i välfärden.

Foto: Gunnar T
Både Rrriotsambas Saravá och Elise Borderline gjorde fantastiska och väldigt uppskattande framträdanden innan de första talarna klev på scenen.
- Det är vi som kan jobbet och ser inifrån vad som pågår. Det är vi som ska styra jobbet, inte byråkrater, sa sjuksköterskan Gunilla Wettersjö, som var först ut.


Sanna Tefke, fackligt förtroendevald inom Kommunal och anställd inom hemtjänsten pekade på den ohållbara situationen de som arbetar inom privat hemtjänst tvingas jobba inom.
- När jag blev tillfrågad att tala här idag och fick höra att talartiden var tre minuter var min första tanke att det skulle bli omöjligt att få fram allt jag vill säga på så kort tid. Sen kom jag att tänka på allt annat jag förväntas åstadkomma med betydligt mer tidspress, och tänkte att det här går nog ändå, sa hon och fortsatte:
- Tre minuter är tre minuter mer än tiden vi i hemtjänsten får på oss att ta oss från en vårdtagare till en annan. Tre minuter mer än vi har i utrymme för att gå på toaletten eller sitta ner och vila ibland mellan de 15 till 20 besöken vi ska hinna med på en arbetsdag. 
På Medborgarplatsen talade även Freddy Grip och Olof Buckard.

När demonstrationen började bege sig mot Mynttorget i Gamla Stan ropades talkörer som "Attendo, Carema, riskkapital - ut ur vården, lämna det ni stal!" och "Vad vill vi ha - Välfärd åt alla!". De båda sambagrupperna fortsatte att spela trummor längst hela demonstrationsvägen vilket fick många att höra demonstrationen.
Väl framme på Mynttorget fortsatte både musik och tal.
- Vi har en högerregering som har greppet om makten, men inte om de svenska själarna, sa Daniel Suhonen i sitt tal.
- 76 procent av svenska folket avstår hellre 2-300 kr i månaden tack vare ett femte jobbskatteavdrag, om de pengarna istället går till skolan.

Talade gjorde även utförsäkrade Anita Fredgård.
- Det gäller att hålla ihop Sverige, och inte låta oss spelas ut mot varandra!
- Vad som krävs är att kasta ut riskkapitalisterna ur skolan. Utbildning är igen marknad, det är en rättighet!, avslutade lärarstudenten Lina Westerlund sitt tal med.
Sista talaren innan manifestationen avslutades var Johan Ehrenberg.
- 98 miljarder har Anders Borg tagit från det gemensamma genom skattesänkningar för de rikaste, började han med att konstatera. 
- Jag pratar alltid om att rädda världen, och då får jag ofta höra av borgare att "det är inte lönsamt". Jag har lärt mig att svara "nej, det är sant. Men det kanske är bra ändå", avslutade han.

Anna Löfgren

Rättvisepartiet Socialisterna är en del av Folkkampanj för gemensam välfärd. Där ingår även Välfärd utan vinst, Gemensam välfärd, Rädda vården i Malmö, Socialistiska läkare,

Vinstfri välfärd i Göteborg, SEKO Stockholm och Mellansverige, Solrosupproret, Kvinnofronten, Latinamerikagrupperna, Kommunal Nobinsakektionen mf

Läs om manifestationerna runtom i landet:
> RS
> SR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.