tisdag 10 september 2013

RS pressade borgarna om Kulturparken i kommunfullmäktige

> Läs också: 200 demonsterade för Kulturparken

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) pressade ansvariga (läs oansvariga) politiker om den hotade Kulturparkens framtid under gårdagens kommunfullmäktige. Samtidigt demonstrerade 200 haningebor för Kulturparkens bevarande.

Lina Rigney Thörnblom (RS)
Lina Rigney Thörnblom (RS) försökte utfråga Stadsbyggnadsnämndens 1:a vice ordförande Sedat Dogru från Moderaterna, men svararen var ovanligt skrala. Lina pratade om de kulturhistoriska byggnaderna i Handen, som Gamla Folkets hus, Bagarvillan, Smedjan m fl.
- I Haninges budget som Stadsbyggnadsnämndens ordförande Peter Olevik Dunder skrivit under står det så här: ”Genom att synliggöra Haninges historia och egenart stärker vi Haninges identitet. För att säkra kulturarvet i Haninge behöver vi ha ett gott samarbete med föreningar och andra aktörer”. Så kort och gott: Hur täcker ni bevara dessa viktiga områden som spelar en verklig roll för haningebor?

- Jag är faktiskt inte så insatt i det här. Men jag tar med mig frågan, blev det korta svaret från nämndens 1:a vice ordförande (!).

- Tänker du i så fall gå ut och möta demonstrationen för Kulturparkens bevarande och vad tänker du i så fall säga till dem?, fortsatta Lina.

Svaret blev att han kunde tänka sig att lyssna på demonstranterna.

Mattias Bernhardsson (RS) utfrågade Kultur- och fritidsnämndens moderata ordförande Michael Fridebäck. Mattias citerade Kultur- och fridsnämndens strategi och budget som slår fast att kultur- och fritidssektorn har en betydande roll kommunens expansion; Att ”en av de viktigaste anledningarna till människors val av bosättningsort är kultur- och fritidsverksamheter”. Folkparkenområdet, det som kallas Haninge kulturpark är idag ett viktigt centrum för just kultur- och föreningslivet. Här finns Handens museum och smedja, Roj-teaterns teateruppsättningar, välbesökta sommarkonserter m m. Mattias frågade  utveckling av kulturlivet nämndordföranden helst ser i området de kommande 5 åren.

Michael Fridebäck (M) svarade att man måste invänta utredningen ”Planuppdrag för förlängning av Stationsvägen och förskola i gamla Folkparkenområdet”.

- Men den utredningen ligger ju under Stadsbyggnadsnämnden. Du är ordförande för Kultur- och fritidsnämnden. Du har ditt eget uppdag och har måste väl ha en uppfattning om kulturlivets utveckling i folkparkenområdet, det som kallas Haninge Kulturpark. Bagarvillan, Alphyddan och Villa Rudan är ju ämnade för just kulturlivet – men så är inte fallet idag och de två sistnämnda står tomma. Bostadsrättsföreningarna har t ex uttryckt önskan om att använda Alphyddan och trädgården för konst, gallerier och utställningar. Vad anser du om det, som ordförande för ansvarig nämnd? Det står också i er strategi och budget att ni ska verka för att kulturhistoriska miljöer och områden för rörligt friluftsliv säkerställs. Hur tänker ni göra det? frågade Mattias Bernhardsson (RS).

Inga svar kom på de frågorna men kommunledningen är klart pressade. Inte minst då RS kommunfullmäktigeledamöter gick runt i salen för att förmå dem att stanna efter sammanträdet och lyssna på de demonstranter som marcherade från Kulturparken.

RS Haninge

I nätverket Rädda Haninges Kulturpark ingår RoJ-teatern, Rättvisepartiet Socialisterna, Bostadsrättsföreningarna Haninge Park 1-7, Kulturföreningen Levande Zon, föreningen Mukavemet, Jordbro Världsorkester, Förbundet Allt åt Alla, Jordbro Stadsteater och Ormteatern

Gilla Rädda Haninges Kulturpark på facebook

Läs tidigare artiklar:
Kulturparkens framtid upp till debatt
"Vi måste försvara Kulturparken" (av Ruben Derkert)
> Historien om hur Kulturparken i Handen vanns genom kamp (Intervju med Tompa Eken och Jujja)
Rädda Kulturparken i Handen (från Lina Rigney Thörnbloms utfrågning i kommunfullmäktige)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.