lördag 7 februari 2015

Manifestation för upprustning av Jordbro

Kampanjen Rusta upp Jordbro växte så det knakade idag med många nya aktivister som skrev upp sig att bli aktiva på torget under dagens manifestation. Uppemot 100 jordbrobor slöt upp för att kräva upprustning av nedgångna bostäder, av Jordbro centrum och för trygghetsåtgärder i hela Jordbro.
Manifestationens konferencier Mattias Bernhardsson uppmanar alla att bli aktiva.
Foto: Niclas R. Molander
Lena Johansson
Foto: Niclas R. Molander
– Trygghet är att gå i centrum och lamporna lyser. Också att det är sandat på gårdar och gator. Trygghet är också att att veta att hyresvärden kommer och åtgärdar dom fel man har, vi betalar dyr hyra. Patrizia, det är dags att ni tar ert ansvar och agerar som en hyresvärd, röt Lena Johansson, aktiv i Rusta upp Jordbro och boende i slumvärden Patrizia Immobilien KAG:s lägenheter.

– År efter år har vår allmännytta sålts ut till privata riskkapitalister som Patrizia, eller Akelius vars ägare uttryckligen sagt att han inte vill ha "fattiga hyresgäster". Akelius äger nästan hela Brandbergen. De renoverar och chockhöjer hyran. Det finns bara ca 2000 kommunala hyresrätter i Haninge. Ändå försöker politikerna få till stånd ombildningar av dessa till dyra bostadsrätter. Var ska våra barn bo? Vad händer när bostadsbubblan spricker?, frågade Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
Lina Rigney Thörnblom (RS)
Foto: Niclas R. Molander
Lina berättade om familjer som skuldsatts efter ombildningar och om barn som blir sjuka i lägenheter som hamnat i händerna på riskkapitalistvärdar.

På måndagens kommunfullmäktige kommer Rättvisepartiet Socialisterna fråga ut den nya kommunledningen (S, MP och C med V som stödparti) om vad de tänker göra åt slumvärden Patrizia Immobilien KAG. Sammanträdet är öppet och kampanjen kommer att vara där med plakat och bildutställning. Måndag 9 februari, kl 16.00 i kommunhuset (Rudsjöterrassen i Handen).

Andrés Silva, ordförande för
AC Jordbro talar om behovet av
satsningar på ungdomsverksamhet.
Foto: Niclas R. Molander
Kampanjen ställer följande krav på Patrizia Immobilien KAG och förvaltare:
• Grundläggande upprustning av fastigheterna så som stambyten (rör och el) och sanering (de omfattande vattenskadorna i t ex fasad och grundplattor, skadedjur, mögel mm)
• Avtalet med den nya förvaltaren (som tar över efter Newsec) måste garantera en budget för upprustning, skötsel och service som motsvarar behoven.
• Rejäla hyressänkningar som kompensation för flera års uteblivna åtgärder, dålig service samt för att hyresgäster under flera år tvingats renovera själva för egna pengar.

Krister Sjödin från kampanjens
fotodokumentationsgrupp berättar
om bland annat trasig gatubelysning
och nedgångna lekplatser.
Foto: Niclas R. Molander
Om kraven inte genomförs kommer kampanjen gå vidare med att söka tvångsförvaltning av bostäderna. Redan har 90 procent av de boende på Sandstensvägens ojämna nummer skrivit på för tvångsförvaltning och namninsamlingen fortsätter.

Kampanjen riktar också krav mot Haninge kommun:
• Återta misskötta privata bostäder i kommunal ägo och regi.
• Återta Jordbro centrum i kommunal ägo och regi för omfattande upprustning.
• Trygghetsåtgärder och bättre belysning i hela Jordbro!

Nadja Villareal talar om hur centrum, skolor och bostäder har förfallit
under en längre tid.
Foto: Niclas R. Molander
Foto: Niclas R. Molander
Läs mer:
Felanmälningsaktion vid Newsecs kontor
RS pressade på för tvångsförvaltning i kommunfullmäktige
"Rusta upp Jordbro" sätter press

SVT-inslagen:

Hyreshus förfaller i Jordbro
Bajsvatten i källare i Jordbro
Boende kräver tvångsförvaltning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.