tisdag 10 februari 2015

Nej till privata vinster på vård av ensamkommande flyktingbarn

Rättvisepartiet Socialisterna föreslog att Haninge sätter stopp för de privata HVB-hemmen

Små rum, slitna lokaler, dålig mat och lågavlönade samt outbildad personal. Det är den allmänna bilden vid granskning av Attendos hem för vård och boende (HVB) för ensamkommande flyktingbarn runt om i landet. Attendo är en av de privata vinstmaskiner som Haninge kommer anförtro just ensamkommande flyktingbarn åt.
Mattias Bernhardson (RS) argumenterar för att alla placeringar av
ensamkommande flyktingbarn ska ske till hem för vård och boende i offentlig
regi utan vinster.
Foto: Krister Sjödin
Igår fattade kommunfullmäktige beslut att ta emot 35 ensamkommande flyktingbarn till Haninge. Barnen som är 15-17 kommer att placeras i HVB-hem. Men Haninge har bara två boenden med totalt 8 platser. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) reste därför även ett tilläggsförslag: Att kommunstyrelsen får i uppdrag att göra en plan för hur placeringarna kan klaras genom offentlig välfärdsverksamhet fria från privata vinster, d v s att Haninge bygger ut sina egna boenden eller ordnar via stockholmskommunernas samägda vårdbolag.

– Att ta emot barn och ungdomar som flytt, som har trauman och som kommer utan sina föräldrar ställer krav på boende och vård. Bristen på HVB-hem har gjort dessa barn till en guldgruva för privata vårdbolag. Kreditupplysningsföretaget UC:s granskning visar att de företag som driver HVB-hem gör betydligt högre privata vinster andra andra privata vårdbolag, vi talar om vinstmarginaler på mellan 30 och 60 procent, sa Mattias Bernhardsson (RS).

Mattias gav hårda fakta om Attendo Individ och familj som Haninge har avtal med för placering av ensamkommande flyktingbarn. De mer än fördubblade sin omsättning mellan 2009 och 2012. Huvudbolaget delade i ett svep ut 950 miljoner kr till sina utländska ägare, riskkapitalbolaget IK Investment Partners.
"Vi ljög i upphandlingarna", uppgav en avhoppad verksamhetschef till Aftonbladets granskning "Vinnare och förlorare" som avslöjade hur de drar ned på både mat och aktiviteter samt anlitar externa företag att fakturera dem bara för för att komma dumpa timlönen och ha outbildad personal.

Socialdemokraterna, som inte bara styr Haninge (med MP och C) utan även leder ligan över politiker som själva gör vinst på ensamkommande flyktingbarn genom privata vårdbolag, röstade mot RS förslag medan flera moderater lade ned sina röster. Förutom RS och V röstade även Anna Ragnar (MP) för förslaget om vinstfri vård och boende, d v s mot sitt eget parti.
RS argumenterade även för att Haninges avtal med Migrationsverket inte bara ska vara begränsat till pojkar och röstade för ett sådant yrkande av Anna Ragnar (MP). 90 procent av de ensamkommande flyktingbarnen är pojkar, vilket gör att kommuner kan göra det 'lättare' för sig genom att bara avtala om att placera pojkar, då HVB-hemmen antingen tar emot enbart pojkar eller enbart flickor. Sett till de enorma privata vinsterna som plockas ut på bekostnad av barnen är det häpnadsväckande att kommunen dividerar om vilka ekonomiska fördelar det finns i att enbart satsa på HVB för pojkar.

RS kommer att följa upp med en noggrann granskning av HVB-hemmen Haninge placerar ut flyktingbarnen på.

Läs mer:
> RS tog strid för krigsflyktingarna
> Stoppa miljonvinsterna på vård av flyktingbarn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.