tisdag 10 februari 2015

Rädda Lakeside!

Ungdomar protesterar mot flytt • RS ställde Kultur- och fritidsnämndens ordförande mot väggen i kommunfullmäktige

Foto: Robert Bielecki
Ungdomshuset Lakeside i Haninge ska flyttas efter beslut i Kultur- och fritidsnämnden. Men ungdomarna och personalen på Lakeside vill inte ge vika och förbereder nu ett motstånd mot det odemokratiska beslutet.
Lakeside är ett ungdomshus där en mängd olika verksamheter finns: replokaler, inspelningsstudio, dansateljé, sysal och olika kurser, i kombination med utrymme för häng samt ett café med ett stort, välfungerande kök. Även Ormprojektet håller till där, vilket är till för ungdomar mellan 16-24 år som står utan sysselsättning och är inskriven på Ungdomsteamet i Haninge, Ung i Nynäs eller Ung i Tyresö där de kan få hjälp, stöd och råd i vad man vill göra plus utveckla sig själv som person.
Redan i höstas gick det rykten om att Lakeside skulle flyttas, men när och vart flytten skulle ske var höljt i dunkel. Men som en blixt från klar himmel dundrade Kultur- och fritidsnämnden om att flytten ska ske någon gång i mars månad. Argumentet de använder är det sedvanliga: ”Det finns inga pengar”.

Underskottet i nämnden är på 11 miljoner kronor, och istället för att ta pengar från där de finns: politikerlöner och -privilegier, skyhöga arvodeskostnader för konsulter, slopat överskottsmål och från kommunstyrelsens reserver för att nämna några få men stora pengadepåer väljer nämnden och de ansvariga politikerna att lägga ned och flytta Lakeside. Planen politikerna har är inte bara att flytta verksamheten utan dessutom att splittra den genom att dela upp den på tre: en del av verksamheten flyttas till Jordbro, en till Brandbergen och en tredje till Eken i Handen.
Lina Rigney Thörnblom (RS). Foto: Krister Sjödin
Lina Rigney Thörnblom (RS) frågade ut Kultur- och fritidsnämndens ordförande Mehmet Coksürer (MP) under kommunfullmäktige igår:
– Varför har det här beslutet fattats utan att involvera eller informera de som vistas på Lakeside?

Mehmet Coksürer (MP) svarade genom att skylla på den förra styrande majoriteten, att det var dem som först tog beslutet. Mehmet fick snabbt svar på tal av Lina:
– Men Mehmet, du och ditt parti satt ju med i den förra styrande majoriteten!

Lina frågade om de var beredda att skjuta upp beslutet och istället lyssna på de förslag ungdomarna har, men fick inte svar.

Tidigare under veckan kallade ungdomar på Lakeside till ett möte med politiker för att ställa dem mot väggen. Förutom två representanter från Rättvisepartiet Socialisterna (RS), som var där i solidaritet med ungdomarna, dök endast Christer Erlandsson (S) och Pia Lublin (FP), som båda sitter i Kultur- och fritidsnämnden, upp för att diskutera frågan med dem.

– Varför ska ni flytta vår verksamhet någon annanstans? Det har tagit lång tid och kostat väldigt mycket pengar att upprätta en bra verksamhet här, och nu vill ni flytta på oss trots att hyran för lokalerna här ändå ska betalas!, sa en av ungdomarna på mötet.

– Ja, nu är det ju ett beslut som är fattat, och det blir ju lite tokigt det hela, men det är som det är. Beslutet är fattat, det finns inget vi kan göra. Vi måste utgå från att verksamheten ska flyttas, var beskedet från Christer Erlandsson (S).

– Vi kan inte utgå från att verksamheten ska flyttas, vi måste utgå från att verksamheten ska finnas kvar, var Robert Bieleckis (RS) replik.

Lina Rigney Thörnblom (RS), tog också till orda mot Socialdemokraternas och Folkpartiets fulspel:
– Ni säger att det inte finns pengar och att beslut inte kan rivas upp, men det stämmer inte. Det finns pengar, och beslut kan rivas upp. Exempelvis organiserade vi tillsammans med elever, lärare och föräldrar kampen mot skollunchavgifterna i Haninge, som ditt parti för övrigt var med och införde, vilket ledde till att avgifterna revs upp.

– Det här är ett beslut som är fattat helt över huvudet på oss. Enligt föreskrifter ska en dialog föras med ungdomarna här om alla beslut som rör verksamheten, men det har uppenbarligen inte skett. Det kommer att innebära en katastrof om ni flyttar verksamheten. Vi har också gjort en handlingsplan som vi kan presentera till er om hur resurser kan skjutas till. Många av oss kommer inte att följa med till de nya lokalerna, sa en av ungdomarna.

Ungdomarna kommer nu att skicka in sin handlingsplan till nämnden. Efter mötet var slut pratade RS med flera av ungdomarna och det framkom att flera av dem har en plan b, nämligen att kalla till demonstration för att rädda Lakeside om nämnden struntar i handlingsplanen.

RS står för att de verkliga experterna är de inom verksamheten på Lakeside samt de som regelbundet besöker ungdomsgården. Det är dem man måste lyssna på, inte nedskärningspolitiker som är slavar till dess heliga budgetmål. RS stödjer ungdomarnas kamp för rätten till en ungdomsgård på deras villkor.

RS Haninge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.