lördag 14 februari 2015

"Vi kommer att göra allt som krävs för att rädda Lakeside"

Styrande politikerna vägrade ta emot ungdomarnas förslag och handlingsplan för att rädda ungdomshuset
Lakeside. Foto: Robert Bielecki
Robert Bielecki (RS)

Av Robert Bielecki

Politikerna i Kultur- och fritidsnämnden kommer få det fortsatt hett om öronen vad gäller ungdomshuset Lakesides framtid. Ungdomarna och andra verksamma kommer att samla till ett planeringsmöte den 18 februari klockan 15.30 på Lakeside för att diskutera och förankra idéer, aktioner och metoder för att rädda Lakeside.

När jag återigen träffar de verksamma ungdomarna på Lakeside, som också har tagit initiativ till en arbetsgrupp för att rädda verksamheten, är stridsviljan och energin på topp:
– Vi kommer inte att ge upp den här kampen i första taget, säger Cassandra Bergström.

På det möte som ungdomarna anordnade i förra veckan sa de ansvariga politikerna att om ungdomarna hade en handlingsplan var de välkomna att lämna in den till nästa nämndemöte, den 11 februari. Men så var inte fallet:
– När vi kom till kommunhuset sa Christer Erlandsson (S) att han skulle komma ner inom några minuter och ta emot oss. Men när det hade gått en halvtimme undrade vi vart han höll hus. När vi slutligen fick komma in i kommunhuset satt han med resten av sina kollegor i Kultur- och fritidsnämnden och diskuterade. ”Detta är inget nämndemöte, vi bara diskuterar olika saker” hävdade de. När vi sedan skulle överlämna handlingsplanen sa de att det var för sent! ”Det borde ni ha gjort tidigare under dagen, nu är det för sent”, sa de. Men vi mer eller mindre tvingade på dem handlingsplanen, och de sa att de skulle läsa igenom den. Men det känns som att de ansvariga politikerna aktivt försöker motarbeta oss, berättar Thomas Hansen upprört.

– Politikerna har verkligen inte förstått vilken otroligt bra och viktig roll Lakeside spelar. Lakeside-andan och själen är så värd att bevara! Den har hjälpt så många ungdomar att utvecklas, säger Linnea Björnberg.

Precis som deras verksamhetsplan påpekar är kostnaden för en ungdom som hamnar i utanförskap på mellan 10-15 miljoner kronor för samhället, och många ungdomar som har gått eller just nu går på olika verksamheter och kurser på Lakeside uppger att det har gett dem en sysselsättning och en riktning i deras liv. Dessutom skulle 45 sommarjobb försvinna om Lakeside läggs ned.

– Hur kan politikerna tro att vi ska gå med på det här? De olika verksamheterna kommer att splittras upp och möjligheterna till de många verksamheterna vi har här kommer att gå förlorade, säger Kristian Borelius.

– Vi kommer att göra allt som krävs för att rädda Lakeside; Demonstrationer, dela flygblad, till och med ockupera huset om det krävs. Det tagna beslutet angående Lakeside är fullkomligt odemokratiskt, säger Linn Hedberg.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) stödjer kampen för att bevara och utveckla verksamheten på Lakeside. Kultur- och fritidsnämnden i Haninge vill uppenbarligen inte representera de faktiskt aktiva inom kultur- och fritidslivet, som de verksamma på Lakeside. Inga beslut är huggna i sten. RS kräver att beslutet rivs upp och att pengar istället skjuts till för Kultur- och fritidsnämnden från till exempel kommunstyrelsens reservkassa och att Kultur- och fritidsnämnden börjar lyssna på de verksamma på Lakeside.

Relaterat om kultur och fritid i Haninge:
> Rädda Lakeside! (från första träffen med politikerna och RS utfrågning i kommunfullmäktige)
> Jordbro Kultur- och föreningshus räddas!
> Semestern en fråga om klass
> Het kulturpolitiks debatt
> Nya tongångar under debatt om kulturparkens framtid
> 200 demonstrerade för kulturparken
> Läs alla RS Haninges artiklar om kultur- och fritid här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.