fredag 13 februari 2015

"Vi kräver kollektivavtal!"

Taxichaufförerna kräver mänskliga arbetsvillkor inför landstingets upphandling av färdtjänsten

Till höger: Allonias Sebhatu från Taxiklubben
Imorse samlades taxichaufförer och mötte media inför landstingets upphandling av färdtjänsten. Chaufförerna kämpar för att kollektivavtal ska vara ett krav för alla företag och kommer att samla till uppvaktning vid landstingsfullmäktige den 17 februari, kl 11 vid landstingshuset.

Taxiklubben kräver också att den tidigare modellen med kundval återinförs i kombination med krav på kollektivavtal. Då skulle taxichaufförer kunna byta från dåliga arbetsgivare till andra med bättre villkor och ändå köra färdtjänst:
– Med dagens system är det bara de som är beredda att pressa priserna hårdast som får köra färdtjänst. Med kundval skulle det finnas en och samma prissättning för alla taxibolag, där sjuklön, avtalspension och grundlön ingår, säger Allonias Sebhatu, ordförande för Taxiklubben och chaufför på Haninge-Nynäshamn Taxi.
Till höger: Mattias Bernhardsson (RS)
med förare från Haninge-Nynäshamn

– Taxi Kurir och Taxi 020 som ägs av koncernen Fågelviksgruppen har fått 98 procent av färdtjänstkörningarna i länet enbart för att de de har de sämsta villkoren. En chaufför på Kurir kan köra 12 timmar om dagen, sex dagar i veckan och får då ut ca 15 000 kronor efter skatt på en månad, berättade Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge som stödjer Taxiklubbens kampanj.

– Det är inte ovanligt att chaufförer måste köra upp till 360 timmar i månaden för att kunna leva på lönen, det vill säga långt över det tillåtna taket för övertid och väldigt mycket extra natt, berättar Allonias Sebhatu.

– Hela systemet för att maximera privata vinster leder till en exploatering som är livsfarlig för både förarna och brukarna. Politikerna använder våra skattemedel till att stödja slavliknande villkor med sönderstressade och trötta förare på vägarna samt arbetsmiljömässigt kriminella företag, konstaterar Mattias Bernhardsson.

Vänsterpartiet driver taxichaufförernas krav i landstinget. Synskadades riksförbund stödjer också Taxiklubben och gick ut med en stöduttalande imorse.

Relaterat:
> Seger: Anställda i privat hemtjänst får kollektivavtal
> Kampanj för trygga jobb och kollektivavtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.