torsdag 26 februari 2015

"Vi låter oss inte tystas”

Demonstration för att rädda Lakeside och Åbygården

Igår demonstrerade ett fyrtiotal aktiva i Haninges kultur- och fritidsliv under parollen "Stoppa kulturslakten". Det nya kommunstyret (S, MP och C) vill skära ned 11 miljoner kronor i kultur- och fritidsnämnden, bl a genom att stänga ungdomens hus Lakeside vid Rudan i Handen och flytta verksamheterna till andra platser.
Politikerna vill också riva fritidsgården Åbygårdens lokaler i Västerhaninge, en 93 år gammal villa som ska ersättas med mycket mindre lokaler. Detta trots att Åbygården har 800 besökare i veckan.
Demonstrationen samlades på poseidons torg och marscherade iväg till Kommunhuset där de satt tryck strax innan kultur- och fritidsnämndens möte skulle inledas.

Övre bilden: Marsch från Poseidons torg till kommunhuset.
Nedre bilden: Robert Bielecki (RS) talar.
Cassandra Bergström och Linnea Björnberg, två av initiativtagarna till kampanjen, talade på demonstrationen:

– Politikerna i Haninge säger sig vara så stolta över ungdomsinflytandet, men struntar fullkomligt i att faktiskt lyssna på ungdomarna. Beslut som rör Lakeside ska diskuteras med ungdomsrådet – detta har inte gjorts. Politikerna säger sig värna om demokrati, men agerar i verkligheten fullständigt odemokratiskt. Nu får det vara nog! Se längre än er mandatperiod!

Robert Bielecki från Rättvisepartiet Socialisterna synade de styrande politikernas argument:
– Haninges styrande politiker hävdar att det inte finns några pengar, men kommunen gjorde ett överskott på omkring 74 miljoner kronor förra året. Kultur- och fritidsnämnden gjorde ett överskott på 1 miljon kronor. Det är inget annat än lögner och bedrägeri från politikernas sida. Vi säger, att istället för att skära ned, splittra upp och förflytta kultur- och fritidsverksamheter bör man satsa på och vidareutveckla verksamheterna.

När demonstrationen sedan tågade mot kommunhuset skanderades talkörer som ”Rädda Lakeside!”, ”Vi vill ha papper, vi vill ha bevis!” och ”Stoppa kulturslakten!”.
Beslutet att flytta Lakeside har inte fattats i laga ordning, det finns unga beslutsunderlag och ingen beslutspunkt i varken nämnden eller i kommunfullmäktige – bara en brödtextsformulering som smygit sig in i nämndens strategi och budget för 2015.
Väl på plats utanför kommunhuset var tanken att politikerna i kultur- och fritidsnämnden skulle få möjlighet att komma ut och möta kultur- och fritidslivet i Haninge samt ställas till svars, men istället för att komma ut tittade de skamset ut genom fönstret. ”Fegisar! Hycklare!”, skanderade demonstrationen.
Utöver Rättvisepartiet Socialisterna, som deltar i kampanjen, kom Kristdemokraterna ut och meddelade att de är motståndare till att flytta Lakeside.

– Politikerna borde skämmas! De vägrar se vilken otroligt viktig verksamhet Lakeside och Ormprojektet är. Att de ens säger sig representera kultur- och fritid är inget annat än en skandal. Vi låter oss inte tystas! Vi kommer att fortsätta organisera kamp för att rädda Lakeside, sa exempelvis Linn Hedberg, en av initiativtagarna till kampanjen och verksam i Ormprojektet.

Flera andra tal hölls också utanför kommunhuset av aktiva i kampanjen och RoJ-teatern. trots att ingen av de styrande partierna kom ut kan ingen i kommunhuset ha undgått att höra kampanjens högljudda budskap: Skär inte ned på den livsviktiga och absolut nödvändiga kultur- och fritidsverksamheten i Haninge.
Demonstrationen gav ny energi och kraft till kampanjen, och kampen kommer att fortsätta för att bringa till stånd ett slut på de styrande politikernas vansinniga nedskärningar.

Läs också:
> Vi kommer att göra allt för att rädda Lakeside
> Rädda Lakeside (från RS utfrågning i kommunfullmäktige)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.