måndag 2 mars 2015

Socialdemokraterna sviker kravet på kollektivavtal

Igår kom Socialdemokraternas motion om att kräva kollektivavtal i alla offentliga upphandlingar upp för omröstning i Haninge kommunfullmäktige. Motionen skrevs och lämnades in när de satt i opposition. I valet fiskade de röster på frågan om allas rätt till kollektivavtal och att svenska löner och villkor ska gälla alla. Men nu sitter de och styr. När motionen kom upp igår begärde ingen av socialdemokraterna ordet och ingen av dem röstade för den. Det är rent ut sagt pinsamt.
Sanna Tefke (RS) i kommunfullmäktige
Bara Rättvisepartiet Socialisterna och Vänsterpartiet yrkade bifall och argumenterade för motionen.
– Vi måste säkra tryggheten och villkoren för de som arbetar. I Sverige har vi inte modellen med minimilöner som i många andra länder. Finns det inga kollektivavtal så finns det inga garantier för lägstalöner, avtalspension, ob, medbestämmande med mera. Vi i Rättvisepartiet Socialisterna tycker att det är viktigt att vi säkrar trygghet och bra villkor för de anställda och att vi minskar risken att det kommer in oseriösa arbetsgivare som konkurrerar med oschyssta villkor och social dumpning. RS yrkar bifall till motionen. Jag har också en fråga till Socialdemokraterna: Varför stödjer ni inte er egen motion?, frågade Sanna Tefke från Rättvisepartiet Socialisterna.

Ingen socialdemokrat ville heller nu begära ordet och ge några förklaringar. Moderaternas gruppledare Martina Mossberg (M) var uppe i talarstolen och gottade sig i situationen samt upprepade tidigare oriktiga påståenden om att det skulle vara olagligt att kräva kollektivavtal. Hon begärde replik på Sanna:
– Du står här och är väldigt noga med vilka arbetsrättsliga avtal som finns och inte och hur viktigt det är att följa dem. Men att följa regleringar och vad man lagligt är tillåten att göra det är inte lika viktigt för Rättvisepartiet Socialisterna.

– Jag antar att vi har läst samma handlingar, där det i regeringens kommittédirektiv står att det faktiskt är möjligt att ställa krav i enlighet med kollektivavtal idag och att det handlar om hur det formuleras. Det är möjligt att ställa de här kraven idag, svarade Sanna.

Kampen för kollektivavtal har pågått i flera år i Haninge. 2013 införde äldreförvaltningen krav på kollektivavtal inom privat hemtjänst efter insatser av Rättvisepartiet Socialisterna, anställda och Kommunal-sektionen.
Våren 2014 tog Rättvisepartiet Socialisterna och fackliga initiativ till ”Kampanj för trygga jobb och kollektivavtal i Haninge” inför omröstningen om upphandlingspolicyn i kommunfullmäktige. Då svek Miljöpartiet tidigare löften och avgjorde omröstningen så att krav på kollektivavtal föll (De fortsatte dock ragga röster i valet på att de ”kämpar för kollektivavtal" (!)).
Och nu har Socialdemokraterna också visat färg då de inte stött sin egen motion: ”Oj, vi kom i styrande ställning? Kan vi stryka motionen? Inte? Fan också, men om vi sitter tysta genom mötet och inte röstar för den så kanske ingen märker...”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.