onsdag 18 mars 2015

Nya skandaler om slumvärden Patrizia Immobilien KAG i Jordbro

Försöker lura hyresgäster att gå med på hyreshöjning för att åtgärda fel • Förslumning av tomma lägenheter


Kampen för upprustning av bostäder i Jordbro fortsätter. Nätverket Rusta upp Jordbro avslöjar hela tiden allvarliga hälsofarliga brister, exempelvis att Newsec/Patrizia Immobilien KAG har lurat hyresgäster att tapeter inte ingår i underhållet, vilket inte stämmer.

Hyresgästerna har ett lagstadgat underhåll av sina lägenheter där tapeter och målning med jämna mellanrum ingår. Vi pratar om lägenheter med stora hål i väggar och dörrar. Även fläktar som faller sönder får hyresgästerna höra att de ska fixa själva.
Allt eftersom kampen har pågått har fastighetsägaren Patrizia pressats till att åtgärda vissa fel. Dock förekommer att de försöker ta ut hyreshöjning för det. Man ska aldrig gå med på en hyreshöjning om det inte är godkänt. Det är bara standardhöjningar de får ta betalt för, till exempel för ett nytt modernt kök. Inte för att åtgärda fel som mögel i lägenheten (vilket är mycket vanligt i dessa lägenheter).

Pressen underifrån har gjort att Hyresgästföreningen kräver hyressänkningar i årets förhandling. Detta har Patrizia ej svarat på ännu.
Uppmärksamheten i höstas fick Södertörns miljö- och hälso­skyddsförbund att reagera. Det har ännu inte gjort något, men är i färd med att sjösätta sin plan. De har rätt att, om felen inte åtgärdas, avkräva vite av hyresvärden.
Hela tiden fylls namninsamlingen för tvångsförvaltning på då vi menar att Patrizia totalt har gjort bort sig.

Många lägenheter står tomma och öppna för vem som helst att inta. Det är ren slum. Skrot och glasskärvor överöser det som en gång var lekplatser. Det är skandalöst. ■

Elin Gauffin


Läs mer:
> RS utfrågning av kommunalrådet om Patrizia

Bakgrund:
I november 2014 startade Rättvisepartiet Socialisterna bostadskampanj med dörrknackning och massflygblad inför kampanjmöte.
16-17 november: SVT gör två stora uppslag om situationen i Patrizia Immobilien KAG:s fastigheter
18 november: Newsec säger upp avtalet som förvaltare åt Patrizia Immobilien KAG
19 november: RS offentliga möte samlar 45 hyresgäster och föreningsaktiva där nätverket Rusta upp Jordbro bildas
24 november: Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund startar utredning av Patrizia Immobilien KAG:s fastigheter
8 december: RS utfrågning i kommunfullmäktige
15 december: Felanmälningsaktion vid Newsecs kontor
7 februari: 100 demonstrerar med Rusta upp Jordbro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.