tisdag 3 mars 2015

RS till strid för kultur och fritid på kommunfullmäktige

Verksamheterna på Ungdomens hus i Handen och fritidsgårdarna i Brandbergen och Västerhaninge hotade av S/MP/C-styret

Kultur- och fritidsverksamheten i Haninge är hotad. Ungdomshuset Lakeside ska styckas upp och flyttas, fritidsgården i Brandbergen ska eventuellt flyttas in i skolan. De kulturhistoriska byggnaderna i Västerhaninge – Klockargården med anor från 1800-talet och Åbygården som är en av de mest populära fritidsgårdarna i Haninge – hotas av rivning.
Lina Rigney Thörnblom (RS)
 Under kommunfullmäktige på måndagen ifrågasatte Lina Rigney Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna rivningen av de gamla husen i Västerhaninge där marken ska säljas och bostäder byggas. Haninge är i stort behov av bostäder men det får inte ske på bekostnad av kulturhistoriska arv. Ungdomarna som vistas i fritidsgården i Västerhaninge är oroliga att de nya lokalerna kommer att vara mindre till skillnad från Åbygården som är en stor trevåningsvilla.
Enligt Mehmet Coksürer (MP), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden så finns än inget rivningsbeslut.

Däremot hävdar han att det finns ett beslut om Lakeside. Trots att inga protokoll går att hitta över ett beslut om verksamhetsflytt så hävdar det borgerliga S+MP+C-styret att ett sådant är fattat och att inget går att göra.
Under debatten försökte de hänvisa till en brödtext i nämndens Strategi och Budget 2015. Men texten talar om en "eventuell flytt". Det finns inget eget ärende för ett beslut och heller inga underlag för ett sådant beslut att finna.

– Mehmet Coksürer säger att för få har besökt Lakeside, men vad har man haft för förväntningar? Det finns inga siffror för 2014 än men under 2013 så besökte 51 000 personer Lakeside. Det är mer än hos de 10 fritidsgårdarna i Haninge som i snitt hade 43 000 besökare. Mehmet Coksürer påstår också att Lakesides verksamhet kommer att gynnas av att samverka med aktörerna i Kultur- och föreningshuset i Jordbro. Enligt vem? Inte enligt de verksamma på Lakeside, konstaterade Lina Rigney Thörnblom (RS).

Mehmet Coksürer (MP) hävdade i början av debatten att beslutet om flytt tagits i ett tydligt samförstånd med ungdomarna, vilket han senare fick backa ifrån. Ungdomarna och RS demonstrerade ihop senast för en vecka sedan MOT just en flytt (läs om demonstrationen här). Lina kritiserade också att ungdomsrådet inte ens blev informerade och än mindre tillfrågade om saken.
Vi fortsätter ta strid för att rädda Lakeside och Haninges kultur- och föreningsliv. Nästa demonstration är den 25 mars (länk till event) utanför Kultur- och fritidsnämndens möte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.