torsdag 26 mars 2015

Nya protester mot flytt av Lakeside vid fuskande nämndmöte

Kultur- och fritidsnämndens pinsamma svar på RS överklagan • S-politiker uppmanade till ockupation mot flytt under demonstrationen, men röstade för flytt inne på nämndmötet

Tv: Robert Bielecki (RS). Th: Linnea Bergmark (Ungdomsrådet)
- - - - -
Uppdatering: Kommunledningen kör över ungdomarna och monterar i praktiken ned Lakeside i dess nuvarande form
- - - - -

Kampen för att rädda Ungdomens hus Lakeside fortsätter. Igår ägde den andra demonstrationen för att stoppa uppslittringen av verksamheterna på Lakeside rum, som tågade från Poseidons torg till kommunhuset där kultur- och fritidsnämnden hade sammanträde. Den styrande koalitionen S, MP och C försöker flytta verksamheten till Jordbro, trots att bara 30 av över 200 dansare bara får plats där.

– Vi demonstrerar återigen emot politikernas vanvettiga ”beslut, för det finns ju inget riktigt beslut om att splittra upp och i praktiken lägga ned verksamheterna på Lakeside, öppnade Robert Bielecki från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) demonstrationen. Robert blev senare även intervjuad i direktsänding av radio P4 Stockholm (Se inslaget här).
Cassandra Bergström
– Jag tycker det är vedervärdigt hur politikerna har agerat i processen. Lyssna på oss, backa tillbaka bandet och ge oss en chans, sade Cassandra Bergström, en av initiativtagarna till kampanjen Rädda Lakeside.

Flera andra tal hölls också av bland andra Linnea Bergmark från Haninges Ungdomsråd, Linnea Björnberg, Kristian Borelius och Thomas Hansen från Ormprojektet, Anna Belstock från RoJ-teatern och några av initiativtagarna till kampanjen Rädda Lakeside.
RS kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom
Lina Rigney Thörnblom och Mattias Bernhardsson som båda sitter i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna och är aktiva i kampanjen talade också. Alla var eniga – lyssna på de verksamma och aktiva inom kultur- och fritidslivet, stoppa uppsplittringsprocessen och satsa på kultur- och fritiden i Haninge.
Likt den senaste demonstrationen (läs mer här) var det ingen i nämnden av de mest drivande för att stänga ned Lakeside som vågade komma ut och möta demonstrationen. Däremot stannade Kent "Renen" Johansson (S) till och appellerade till demonstrationen att ockupera huset för att förhindra en flytt – för att sedan gå in till nämndmötet och rösta FÖR en flytt och därmed en i princip dödning av verksamheterna.
RS kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson om prövning i
Förvaltningsrätten 
Nämndledningen befarade att Förvaltningsrätten skulle komma att riva upp beslutet om flytt från decembersammanträdet, efter Mattias Bernhardssons (RS) överklagan (läs överklagan här). Därför hade frågan förts upp även på gårdagens möte, men utan att frågan stått med föredragningslistorna (som reviderades först på sittande möte) och precis som i december utan några som helst handlingar eller underlag.
Nämnden beslöt också att enas kring ett svar till Förvaltningsrätten som andas desperation: Mattias överklagande skulle avslås, då det inte fanns något beslut att överklaga (!) "Vid tidpunkten av överklagandet fanns inte något sådant beslut gällande flytt av ungdomsverksamheten Lakeside som får överklagas enligt kommunallagen... Därmed finns heller inget formellt beslut om flytt av Lakeside".

– Detta är deras svar trots att de i flera veckor hävdat att det visst finns ett beslut. Bara för några dagar sedan stod Christer Erlandsson (S) inför 60 ungdomar på Lakeside och sa: "Den som hävdar att det inte finns ett beslut, den ljuger!". Det är minst sagt makabert. Om det inte finns ett beslut att överklaga, varför har då nämnden försökt verkställa en flytt genom en uppsägning av hyresavtalet och inbokning av flyttfirma? Överklagan handlade om att det inte fanns ett "laga beslut", det vill säga ett beslut som gått rätt till. Och detta försöker de slingra sig ur genom fatta ett nytt likadant beslut med samma fel och brister som i det förra, säger Mattias Bernhardsson som kommer att ge repliksvar till Förvaltningsrätten i nästa vecka.
Ungdomsrådets stormöte på Lakeside
Men än är det inte för sent att stoppa flytten. Ungdomarna har inte gett upp och det finns fler ess i kortärmen. Lakeside är inte stängt. På grund av överklagan, kan verksamheten i huset fortsätta tills vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.