torsdag 12 mars 2015

Demonstrera för Lakeside

Måndag 23 mars: Utfrågning av partierna, kl 18.00 på Lakeside. 
Onsdag 25 mars: Demonstration, kl 16.00. Samling Poseidons torg vid Haninge centrum. Marsch till Kultur- och fritidsnämndens möte i kommunhuset.
- - - - - - - - - - - -

Av Robert Bielecki

Kulturlivet i Haninge är utsatt för hot om nedläggningar och uppsplittringar. På ungdomshuset Lakeside i Handen fortsätter kampen.
Efter den senaste demonstrationen för att stoppa kulturslakten, den 25 februari, uttalade sig Pia Lublin (FP), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, i Mitt i Haninge att förslagen om att riva fritidsgården Åbygården i Västerhaninge och Folkparken i Handen inte bör genomföras. Däremot hävdar hon fortfarande att pengar inte finns och att en uppsplittring och flytt av Lakeside ändå måste genomföras.

Vi har tidigare skrivit om att ett beslut angående Lakeside inte finns, men också att det visst finns pengar samt att den ungdomsdialog som ska äga rum vid beslut som rör ungdomar på Lakeside inte har genomförts. Att politikerna verkar backa vad gäller Åbygården och Folkparken (Kulturparken) är ett steg framåt och ett resultat av kampen, men nu behöver kampanjen fortsätta att hålla pressen uppe för att dels se till att politikernas ord inte bara blir ord på ett papper och dels för att också rädda kvar verksamheterna på Lakeside.
Som ett steg i att hålla pressen uppe kommer en ny demonstration att äga rum vid nästa kultur- och fritidsnämndsmöte den 25 mars, med start klockan 16.00 på Poseidons torg för avmarsch mot kommunhuset. Det är också viktigt att fortsätta nå ut till alla de verksamheter och människor som håller till på Lakeside, som dansgrupperna och de olika spelföreningarna, men också till det övriga kultur- och föreningslivet i Haninge.

Alla verksamma inom kulturlivet som vi har talat med, men även privatpersoner och vissa tjänstemän, anser att hela processen vad gäller Lakesides vara eller icke vara är en total fars på demokrati och inflytande samt ett slag i ansiktet på allt vad kultur heter. Det är bara att instämma.
Politikernas lögner och fulspel har avslöjats av kampanjen som har blottlagt hur de styrandes beslut står i motsats till den stora majoritetens intressen.
Istället för att beröva oss på det så nödvändiga kultur- och föreningslivet borde verkliga satsningar göras för att bevara och utveckla det. ■

Läs mer:
> RS debatterar Lakeside och Åbygården i kommunfullmäktige
> Demonstration vid Kultur- och fritidsnämnden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.