onsdag 4 februari 2015

"Vi demonstrerar för upprustning av våra bostäder och kraftiga hyressänkningar"

Demonstration lördag 7 februari kl 12.00 i Jordbro centrum • Kampanjen kräver hyressänkningar av slumvärden Patrizia Immobilien KAG 

Lördag 7 februari samlar kampanjen Rusta upp Jordbro till demonstration: För upprustning av alla bostäder, av Jordbro centrum och för trygghetsåtgärder i hela Jordbro.
> Till fb-eventet


Kraven som kampanjen ställer mot Haninge kommun är:
• Återta misskötta privata bostäder i kommunal ägo och regi.
• Återta Jordbro centrum i kommunal ägo och regi för omfattande upprustning.
• Trygghetsåtgärder och bättre belysning i hela Jordbro!

– Om vi vill att det ska ske en ändring måste vi visa att vi faktiskt bryr oss om hur det ser ut i vår omgivning, säger Nadja Villareal, aktiv i kampanjen Rusta upp Jordbro.

– Vill vi att något ska hända så måste vi aktivera oss. Demonstrationen handlar om att medvetandegöra. Problemen försvinner inte av sig självt. Folk måste bli aktiva och gå samman, säger Andrés Astudillo Silva, ordförande för AC Jordbro och aktiv i kampanjen Rusta upp Jordbro.

Den stora frågan har varit kraven mot slumvärden Patrizia Immobilien KAG och förvaltaren Newsec som låtit sina hyresgäster leva med fuktskador, mögel, kyla och nästintill obefintlig service i flera år.

– Vi kräver grundläggande upprustning av fastigheterna så som stambyten och sanering av de omfattande vattenskadorna, mögel, skadedjur m m. Avtalet med den nya förvaltaren (som tar över efter Newsec) måste garantera en budget för upprustning, skötsel och service som motsvarar behoven. Och vi kräver dessutom rejäla hyressänkningar som kompensation för flera års uteblivna åtgärder, dålig service samt för att hyresgäster under flera år tvingats renovera själva för egna pengar, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge och aktiv i Rusta upp Jordbro.

Sedan december har Newsec trappat upp åtgärdandet av fel som ett resultat av kampanjen. De många mailen och felanmälningarna ger en klar bild, även ett enskilt mail är talande: "Jag har nu bestämt mig för att göra felanmälan på det som finns i min lägenhet. Har gått med i nätverket "Rusta upp Jordbro". Och kanske tas mina felanmälningar nu på allvar. Vi blir sjuka i våra lägenheter. Jag har mailat in felanmälningar tidigare men inte fått respons. Även ringt. Sist gällde det elen, ni ringde och sa att ni skulle komma, men ingen dök upp. Jouren kom, kunde inget göra, 1800 kr i utryckningsavgift för inget... Vi betalar oerhört mycket pengar för ingenting".

Det finns starka argument för att kräva hyressänkningar. Under flera veckors tid har kampanjen fotodokumenterat inne i lägenheter, i trappuppgångar, källare, tvättstugor och i den yttre miljön:
– Vi har lämnat över en stor bunt underlag till hyresgästföreningens förhandlare: bilder från vår dokumentation, alla namnunderskrifter för tvångsförvaltning med beskrivningar om vilka problem hyresgästerna har, alla felanmälningar vi fått kopior på från felanmälningsaktionen och från vår mail inklusive bilder från tillståndet inne i lägenheter. Vi har alltså bra ammunition för att kräva kraftiga hyressänkningar, säger Mattias Bernhardsson.

– Vi kommer att gå vidare med att söka tvångsförvaltning av bostäderna om inte kraven på omfattande upprustning och kraftiga hyressänkningar genomförs. 90 procent av de boende på Sandstensvägens ojämna nummer har redan skrivit på för tvångsförvaltning och alltfler skriver under i de andra kvarteren alltefter namninsamlingen fortsätter, berättar Mattias Bernhardsson.


Läs tidigare:
Felanmälningsaktion vid Newsecs kontor
RS pressade på för tvångsförvaltning i kommunfullmäktige
"Rusta upp Jordbro" sätter press

SVT-inslagen:

Hyreshus förfaller i Jordbro
Bajsvatten i källare i Jordbro
Boende kräver tvångsförvaltning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.