fredag 18 december 2015

Bildts vänner i Ukraina gör upp

I marginalen
Av Per Olsson

”Får jag lämna några blommor, en bukett röda rosor?”, sade Oleh Barna, som tillhör president Petro Porosjenkos (”Chokladkungen”) parti, innan han med våld försökte bära bort premiärminister Arsenij Jatsenjuk från talarstolen. Sedan följde ett vilt slagsmål. Det hände när Ukrianas parlament den 11 december på nytt skulle behandla frågan om premiärministerns vara eller icke vara.
Efter att först ha tystat oppositionella med hjälp av nävarna har högermaffian i Ukrainas parlament börjat göra upp sinsemellan. Det är ett gangsterkrig som pågår i toppen. ”Ledamöter byter parti mot betalning och många är valda bara för att skydda sin affärsverksamhet och få immunitet mot åtal”, skrev en tidning om parlamentsledamöterna och deras så kallade partier.

Det var denna maffia som Carl Bildt, när han var utrikesminister, karaktäriserade som ”europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra” [P1 6/3 2014 om interimregeringen med fascistiska Svoboda]. Idag är Carl Bildt rådgivare till Ukrainas president Petro Porosjenko – ”en oligark som har varit lojal med allt och alla”, skrev Aftonbladet i fjol och exemplifierade det med att ”Han vill gå med i Nato, men investerar samtidigt i Ryssland.” Låter som Carl Bildt. Han tjänar alla så länge han själv tjänar en slant på det. Carl Bildt har nyligen både blivit president Petro Porosjenkos rådgivare och rådgivare till det rysktägda investmentbolaget LetterOne.
Samtidigt med att makteliten gör upp rasar landet ihop. Ett mått på förfallet är att Ukrainas statsbudget är mindre än New Yorks budget. Och då ska man komma ihåg att det bor 43 miljoner invånare i Ukraina mot 8 miljoner i staden New York.

Som vanligt påstår IMF, USA och EU sig ha ”räddat Ukraina” genom att på nytt bevilja starkt villkorade nödlån. För att möta IMF-villkoren måste drakoniska nedskärningar genomföras. Det betyder ytterligare skolnedskärningar och nya vårdnedskärningar i ett land där hälften av barnen inte är vaccinerade mot polio. I september kom de första rapporterna om ett polioutbrott i Ukraina, de första i Europa sedan år 2010. Det är dödliga nedskärningar som genomförs.
Snart spenderar Ukraina mer på militären än på utbildningen. Militären slukar 13 procent av budgeten. Ett mått på korruptionen är att mellan en femtedel och en fjärdedel av anslagen till militär och säkerhet ”blir stulet”, enligt försvarsdepartementet. Det skulle betyda att den militariserade kleptokratin nästa år lägger beslag på närmare 10 miljarder kronor och mer än en procent av landets BNP eftersom försvarsanslagen då föreslås totalt bli 48 miljarder kronor, vilket motsvarar 5 procent av landets BNP.
Det måste vara ett lika svårslaget som farligt rekord i korruption. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.