lördag 19 december 2015

Marknadshyror hotar kulturföreningslivet i kulturparken

Levande zons hyra föreslås höjas med 244 procent och ROJ-teaterns med hela 560 procent trots kommunala fastighetsägarens vinst på 10,5 miljoner kronor

T.v: Sommarkonsert på Gula villan. T.h: ROJ-teatern i Gamla Folkets hus
> Lokaltidningen: "RS vill stoppa hyreshöjningarna i Kulturparken – men Tornberget slår tillbaka"

- - - - -
Uppdatering: Protesterna gav resultat och kommunen kommer att täcka föreningarnas hyreshöjningar!
- - - - -

ROJ-teaterns hyllade föreställningar har sedan 1983 tagit plats i gamla Folkets Hus. Levande Zon huserar i Gula Villan sedan 1990, vars uppskattade sommarspelningar samlat tusentals ungdomar. Båda ligger i den återstående gröna kil i Handen som kallas Haninges kulturpark.
De nya hyrorna som föreslås av kommunens helägda bolag Tornberget är makabra:
Levande zons hyra föreslås höjas med 244 procent och ROJ-teaterns med hela 560 procent (!).
– Det är ideella krafter som redan idag kämpar för att få det att gå ihop. För Tornberget är den dryga halvmiljonen de skulle tjäna på höjningen ingenting. Speciellt då de gjorde en vinst på 10,5 miljoner kronor förra året, trots att de inte ens har ett mål att göra någon vinst, säger Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom (RS).
Lina Rigney Thörnblom (RS) talar på demonstration med
Nätverket Rädda Haninges kulturpark i september 2013
Beslutet om marknadshyror togs på Tornbergets styrelsemöte den 26 november. Men redan den 9 november lovade Kultur- och fritidsnämndens ordförande Mehmet Coksürer (MP) att agera i frågan.
Det var då Lina Rigney Thörnblom (RS) frågade ut Mehmet Coksürer i kommunfullmäktige om risken för att Tornberget skulle införa marknadshyror. Hon frågade vad han skulle göra för att garantera att föreningarna kan vara kvar. Mehmet Coksürer försäkrade då att nämnden skulle agera för att föreningarna ska få var kvar och lovade att han skulle boka möte med föreningarna samt Tornberget.

"Tornberget har brutit mot den bolagsordning kommunfullmäktige beslutade om"

Ändå beslöt Tornberget två veckor senare – den 26 november – att införa marknadshyror, helt utan konsekvensanalys eller ett politiskt uppdrag. Antingen träffade Mehmet Coksürer (MP) aldrig Tornberget. Eller så gjorde han det och lät sig själv bli överkörd, trots att det är kommunstyrelsen – vilken Mehmet är kommunalråd i – som har tillsynsplikt över Tornberget och skall se till att de följer bolagsordningen.
Mattias Bernhardsson (RS)
– Tornberget har brutit mot den bolagsordning kommunfullmäktige beslutade om i mars i år. Det står klart och tydligt i paragraf 5 under "Fullmäktiges rätt att ta ställning" att "Bolaget ska bereda kommunfullmäktige i Haninge kommun möjlighet att ta ställning innan sådana beslut i verksamheten som är av principiell betydelse eller annars av större vikt fattas". Att besluta om marknadshyror är definitivt ett beslut av principiell karaktär och absolut ett beslut av större vikt, särskilt då två av de viktigaste kulturverksamheterna för ungdomar i Handen skulle tvingas bort av marknadshyror. Tornberget måste rätta sig efter deras uppdrag och demokratiska beslut, säger Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare Mattias Bernhardsson (RS) som i veckan krävt att kommunstyrelsen tar sin tillsynsplikt på allvar.
– Om marknadshyrorna inte rivs upp kräver vi att kommunen snabbt ändra sitt bidragsreglemente och betalar för de höjda hyrorna fullt ut, säger Lina Rigney Thörnblom (RS).
Kulturparken var tidigare hotad av ett eventuellt bostadsbyggande och förlängning av bilväg. Samtliga partier i kommunfullmäktige utom Rättvisepartiet Socialisterna stödde utredningen med dessa förslag. ROJ-teatern, Levande Zon, bostadsrättsföreningarna, Rättvisepartiet Socialisterna m fl tog föreningar strid och bildade 2013 nätverket Rädda Haninges Kulturpark. Under kampanjens gång pressades en majoritet av partierna att ändra uppfattning. Nätverket såväl som ABF var viktiga krafter som räddade kulturparken.
Nu fortsätter kampen för kulturföreningslivets överlevnad.

RS Haninge

Läs om den första kampen för kulturparken:
> Nya tongångar under debatt om kulturparkens framtid (10 december, 2013)
> 200 demonstrerade för kulturparkens bevarande (10 september, 2013)
> RS pressade borgarna om Kulturparken i kommunfullmäktige (10 september, 2013)
> Kulturparkens framtid upp till debatt efter RS-förslag (27 augusti, 2013)
> Vi måste försvara kulturparken (12 augusti, 2013)
> Historien om hur kulturparken i Handen vanns genom kamp (18 juni, 2013)
> Rädda kulturparken i Handen (11 juni, 2013)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.