tisdag 8 december 2015

RS tog strid för mottagande av ensamkommande flyktingbarn

M och SD försökte stoppa avtal om att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn

Igår beslöt Haninge kommunfullmäktige om ett nytt avtal för att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det rör sig om 278 asylplatser under 2016; En ökning med 128 barn, främst från krigens Syrien, Irak och Afghanistan. Förslaget röstades igenom av S, MP, C, KD, L, V och RS.
Mattias Bernhardsson (RS)
Moderaterna och Sverigedemokraterna försökte stoppa beslut att ta emot barnen. Innan kommunfullmäktige delade Moderaterna ut flygblad med texten:
”Haninge ska vara en trygg kommun att bo i. Därför säger Moderaterna nej till att i nuläget öka Haninges flyktingmottagning”. 
Själva kommunfullmäktige öppnade Moderaterna genom att kräva att kommunen ska ”informera boende” innan flyktingar bosätts i deras närhet.
– Det finns inga bostäder!... Och om det fanns bostäder skulle vi överklaga bygglovet, skrattade Sverigedemokraternas Kennerth Valtersson
Anna Ragnar från Haningepartiet (två avhoppade miljöpartister) föreslog att frågan skulle återemmitteras för att utreda vilka följder flyktingmottagandet får:
– Vi säger inte nej. Vi säger inte ja. Vi säger: vänta lite…
Att ”vänta lite” är bekvämt som politiker, men svårare för de som flyr med risk för sina liv.
Moderaterna och Haningepartiet spelar på samma primitiva undertoner som Sverigedemokraterna, som syftar till att skapa rädsla och sprida en falsk bild av ett Sverige som är barskrapat. Och det är flyktingbarnens fel naturligvis.

Mattias Bernhardsson (RS) gjorde upp med den falska krishysterin i sitt öppningsanförande:
– Moderaterna skriver att det råder ”ett kristillstånd” i Sverige. Är det verkligen så? Är det en fråga om pengar? Det Migrationsverket begärt för att klara flyktingmottagandet är ytterligare 29 miljarder kronor. Jämför med att staten hade råd att ge 34 miljarder kronor till de fyra storbankernas stabilitetsfond, en ”räddningsfond” för deras vinster. Samma banker som i år beräknas göra en sammanlagd vinst på över 100 miljarder kronor. Er regering sänkte skatterna för främst höginkomsttagare med 140 miljarder (56 miljarder gick till de rikaste 10 procenten) och skänkte ytterligare 16 miljarder till storföretag och bankerna med Sverigedemokraternas stöd.
Mattias undrade på vilket sätt ”gränsen är nådd”. För de rikas vinstregn, vinster i välfärden? Vilka är det vi inte har råd med egentligen?
– Samtidigt som ni säger att ”gränsen är nådd” så har ni inga problem med att upp till 50 procent av skattepengarna som är avsedda till flyktingmottagningen istället går rakt ned i fickan på flyktingprofitörer, många av dem medlemmar i just Moderaterna. Till och med ett antal sverigedemokratiska politiker har visat sig vilja öppna HVB-hem för att lägga beslag på skattepengarna. 
– Moderaterna skriver att ”boendefrågan har redan tidigare varit svår att lösa” i Haninge. Men det är ju ert fel. Redan i februari 2013 och i oktober 2014 föreslog vi i Rättvisepartiet Socialisterna att Haninge skulle ta fram en plan för bostäder. Men ni röstade ned det och därför står vi idag mycket sämre rustade, konstaterade Mattias Bernhardsson (RS).
Moderaterna skrev i sitt förslag att ”en ännu större osäkerhet” kommer att finnas över ”hur många tillkommande platser som måste skapas i skolan”. De har även tidigare försökt insinuera att det blir nedskärningar i skolan p g a flyktingbarnen. Detta svarade Mattias också på:
– Migrationsverket ersätter kommunen för skolkostnader för alla asylsökande barn. Däremot måste kommunen skjuta till lite för att täcka kostnaderna. Med programpriset som utgångspunkt behöver kommunen då skjuta till cirka 20 000 kronor per elev och år. Låt oss räkna riktigt högt, att alla ensamkommande kommer att skrivas in på gymnasiets introduktionsprogram. Då blir kostnaden 2,5 miljoner kronor. Det är inget ”kristillstånd”. Den extra skolkostnaden motsvarar det vi skulle spara om kommunen  slutar betala för dyra och för barn opassande privata vandrarhem och istället ordnar bostäder och betalar hyran, sa Mattias Bernhardsson (RS)
Martina Mossbergs (M) första replik syftade till att vända bort uppmärksamheten från de fakta Mattias talat om genom billig demagogik:
– Jag har lyssnat på dig och på andra i talarstolen här idag. Och jag såg inte det medmänskliga i dina inlägg Mattias [sic!].
När andra politiker försöker undvika att besluta om att ta emot flyktingbarnen sveps deras inlägg in i ömmande ord, om hur de egentligen vill hjälpa barnen ”på rätt sätt”. Och de pratar om deras känslor. Det ska gråtas när de stoppar flyktingbarnen…
– Det handlar ju inte bara om pengar i sig. Vi måste hitta nya lärare och socialsekreterare. Var ska vi hitta dem?, fyllde Martina Mossberg (M) på.
Mattias svarade:
– Medmänsklighet kommer inte genom ord, det kommer genom handling. Nu säger du att det saknas lärare och socialsekreterare för flyktingbarnen. Är det så dags nu att ångra era nedskärningar i Socialnämnden och i skolan?, slungade Mattias tillbaka med stort bifall i salen.
Moderaternas förslag att stoppa flyktingbarnen röstades ned. S, MP, C, KD, L, V och RS röstade igenom avtalet. Men det återstår mycket att göra för att skapa ett tryggt flyktingmottagande. Rättvisepartiet Socialisterna har tidigare krävt att alla boendeplatser och HVB-hem är i offentlig regi utan privata vinster (läs mer här). Detta kommer vara än viktigare nu när antalet barn i behov av bra vård och trygga miljöer ökar, varför Rättvisepartiet Socialisterna kommer att ta upp frågan igen i början av nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.