onsdag 2 december 2015

Bra år för de superrika

"Bara en (1) procent av miljardärernas förmögenhet skulle räcka till att avskaffa barnfattigdomen"


I marginalen
Av Per Olsson

I slutet av november presenterade tidningen Veckans Affärer sin nya lista över Sveriges miljardärer. I år är de inte bara fler, utan också rikare än någonsin. På listan finns 156 individer som tillsammans har en förmögenhet på osannolika 1 800 miljarder kronor, vilket motsvarar nästan hälften (46 procent) av Sveriges BNP.

Statens utgifter nästa år budgeteras tilll drygt 933 miljarder kronor, vilket bara är hälften av den sammanlagda förmögenhet som Sveriges 156 miljardärer sitter på. Så visst finns det pengar.
”De svenska miljardärerna blir fler och rikare för varje år som går. Deras sammanlagda förmögenhet ligger idag på ofattbara 1 800 miljarder kronor och i år har 156 stycken miljardärer fått sitt namn på Sveriges mest guldkantade lista. Miljarderna de har lyckats inkassera härstammar från allt mellan låtskriveri, arv och datorspel till aktiespekulationer”, skrev Veckans Affärer i samband med att tidningen presenterades årets lista över Sveriges rikaste.
Som vanligt toppas listan av IKEA:s ägare och grundare Ingvar Kamprad. Han och hans familj har en förmögenhet som värderas till 610 miljarder kronor, en summa som motsvarar vad landets hälso- och sjukvård kostar under dryga två år.
Nummer två på listan är klädjätten H&M:s storägare Stefan Persson med en sammanlagd förmögenhet på 237 miljarder kronor. H&M:s storägare har en förmögenhet som nästan ensamt motsvarar kostnaderna för de tioårsprogram för offentliga satsningar som 6F-facken (de fem LO-förbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko) har efterlyst. Enligt 6F-facken skulle ett tioårigt investeringsprogram till en kostnad av totalt 270 miljarder kronor skapa 170 00 nya jobb.

Under de senaste tio åren har Sverige fått 56 nya miljardärer. Under samma tid har klassklyftorna ökat snabbare än i något annat OECD-land.
Enligt Rädda Barnen lever 230 000 barn i fattigdom, ungefär 12 procent av alla barn i Sverige. Bara en (1) procent av miljardärernas förmögenhet skulle räcka till att avskaffa barnfattigdomen.

Aldrig någonsin tidigare har de superrika förfogat över en så stor del av ”kakan”. För femtio år sedan rankades Wallenbergfamiljen som Sveriges rikaste med en total förmögenhet på en halv miljard kronor, vilket motsvarade en halv procent av Sveriges BNP. Idag har familjen Kamprads ensamt en förmögenhet på femton procent av BNP och klanen Perssons överhuvud en förmögenhet som är cirka sju procent av BNP. År 2015 har varit ”ett bra år för våra miljardärer”, skriver Veckans Affärer. När under senare tid har det inte varit ett ”bra år” för miljardärerna? ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.