fredag 17 november 2017

Demonstration för trygghet i Jordbro 2/12


Stormötet med Rusta upp Jordbro-kampanjen beslutade om demonstration 2 december

Gårdagens möte ”Vi kräver trygghet i Jordbro” med kampanjen Rusta upp Jordbro samlade dubbelt så många än föregående trygghetsmötet och tog beslut att samla till demonstration i Jordbro centrum lördagen den 2 december.

– Rusta upp upp Jordbro bildades hösten 2014 då vi tog strid för upprustning av våra bostäder, en kampanj som lyckades tvinga bort en av landets värsta slumvärdar – organisering lönar sig, inledde mötets konferencier Robert Bielecki från Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

Förebyggandeteamet i Haninges socialtjänst medverkade under mötet och berättade om sitt arbete. Bland annat har de haft ett föräldrarådslag som diskuterat hur tryggheten kan öka och har startat en föräldrakommittée.
Förebyggandeteamet har bra kontakt med de ideella nattvandrarna, som oftast är ut en kväll i veckan. Resurserna för förebyggandeteamet är så slimmade att de själva bara kan vara ute och nattvandra några dagar per år.
Ifrah Hassan
– Den frivilliga föräldravandringen är beundransvärd, men det räcker inte. Det sociala arbetet mot ungdomar görs bäst av utbildade fältassistenter, det har flera kommuner visat. Haninge ligger efter. Också vad gäller trygghetsmätningar, den senaste gjordes 2011 och dessförinnan 2006, berättade Ifrah Hassan, jordbrobo som jobbar med våldsprovention i en grannkommun.
Sadia Islam
– Ni är bara fem stycken i förebyggandeteamet, för hela Haninge! Ni är stålmän som gör ett fantastiskt arbete. Ni borde verkligen vara fler, dels för att verkligen nå ut och dels för att ni inte ska bränna ut er. Vi måste verkligen kräva att ni ska bli fler. De inbjudna ansvariga politiker som inte dök upp idag borde skämmas, sa Sadia Islam, behandlingsassistent och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
Sherihan Hassan
– Kommunen behöver ha egna fältassistenter ute på kvällarna, anställda med kometens som också kan hjälpa ungdomar med var de kan vända sig för att få hjälp, sa också Sherihan Hassan (RS) som själv jobbat som fältassistent, idag som skolkurator.  
– Jordbro behöver ett centrum värd namnet men också service och skola. Jordbro behöver en egen högstadieskola, den lades ned tidigare men vi har förhandlat med kommunledningen och nu utreds när den kan startas upp igen, berättade Vänsterpartiets ordförande i Haninge Carina Wellton.

Carina Wellton (V)
Under mötet diskuterades på vilka platser och i vilka sammanhang otryggheten är som störst. Både mötesdeltagarna och förebyggandeteamet pekade på främst Jordbro centrum, dit allt fler inte vågar gå på kvällen. Det är mörkt på kvällen pga bristande belysning och det säljs narkotika.
– Det behövs bättre belysning också vid parkleken i höglundaparken, lade Annelie från Hyresgästföreningen till. 
Att upplevd trygghet och faktisk trygghet hänger ihop var ett annat tema under mötet. Bollplaner, parker och torg som är upplysta och upprustade ändvänds också, där är det liv och rörelse och blir därmed säkrare att vistas i.

Nästa steg i trygghetskampanjen blir demonstration i Jordbro centrum lördagens den 2 december. Vi tar sikte på att trygghetskampanjen även denna gång fördubblar sin storlek och bollen kommer i rullning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.