onsdag 8 maj 2019

Anställda organiserar sig mot slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg

Foto: Mattias Bernhardsson

80 anställda har anslutit till kampanjen

av Mattias Bernhardsson
organisatör Rättvisepartiet Socialisterna
- - -

Igår samlades anställda från äldreboenden i Haninge till möte mot de nya slavliknande scheman som håller på att införas (läs mer här). Mötet diskuterade hur det nya 12-timmarspasset påverkar arbetsmiljön och hälsan samt vad anställda i äldreomsorgen kan göra för motstånd.


Det råder uppror bland anställda på kommunens vård- och omsorgsboenden: Vallagården i Handen, Hagagården i Vendelsö, Johanneslund i Västerhaninge, Ros-Anders gård i Tungelsta och Malmgården i Dalarö.

80 anställda har anslutit till kampanjen och nu förbereds ett upprop med krav på att förvaltningen drar tillbaka schemaförsämringarna. 
– Cheferna säger att 12-timmarspassen behövs för att fler anställda ska kunna gå upp i heltid. Men det stämmer inte. Det är bättre bemanning som behövs – det är är en grundförutsättning för att klara omsorgsbehoven när fler jobbar heltid. Dessutom rimmar förvaltningens projekt "heltidsresan" – där anställda pressas att gå upp i heltid – riktigt illa med kommunfullmäktiges beslut om rätt till heltid som klubbades i andan att "heltid ska vara en rättighet, deltid en möjlighet"säger Katja Raetz, sjuksköterska och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
Många anställda vi pratar med beskriver det nya 12-timmarspasset mellan 08-20 på helg – ofta med jobb 07-15 dagen efter – som både psykiskt och fysiskt utmattande:
 – Jag är helt slut. Hur ska vi kunna ge den "kvalitetsvård" kommunen utlovar när vi är helt utmattade både psykiskt och fysiskt efter helgpasset?
– Det blir värre och värre, tyngre och tyngre. Jag tror inte de som införde schemaändringarna förstår vad det innebär. De förstår inte hur det är att jobba med demenssjuka, med psykiskt sjuka, med redan dålig lägstabemanning, med alla tunga lyft vi gör.
– Man är inte människa efter 12-timmarspasset, har ont i kroppen där jag aldrig haft ont tidigare.
– Jag kommer hem utmattad efter nya passet, hinner inte umgås med famljen, går till sängen på en gång. Sen upp och jobba igen.
Orsaken till dessa nya skandalscheman är politikernas nedskärningar på äldreomsorgen.
Det blir nedskärningar på minst 16,3 miljoner kronor på äldreomsorgen nästa år. De styrande politikerna har beslutat om en budget där kommunens verksamheter ska uppnå ett överskott på hela 2,5 procent. 

Anställda som vill gå med i kampanjgruppen mot de slavliknande schemaförändringarna kan maila rs.haninge@socialisterna.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.