tisdag 7 maj 2019

Vi accepterar inte chockhöjda hyror i Brandbergen

Klipp från Mitt i Haninge
Hyresgäster organiserar sig efter slumvärden Victoria Parks tog över 2100 lägenheter i Brandbergen


"Haninge Bostäder borde ta över hyreslägenheterna i Brandbergen för att garantera oss boende en långsiktig trygghet", skriver 25 brandbergsbor från det nybildade nätverket Rädda Hyresrätterna i veckans Mitt i Haninge.

Här är den debattartikeln i okortad form:

I april tog hyresvärden Victoria Park över hyreslägenheterna i Brandbergen. En hyresvärd vars affärsmodell går ut på att köpa upp lägenheter som ska renoveras för att sedan chockhöja hyran för de boende. 
Hyresgäster i Göteborg och Borås vittnar om problem, vägglöss och kalla lägenheter – och en nästan icke-existerande förvaltning med felanmälningar som lämnas slarvigt, om alls, åtgärdade. Smålandsposten rapporterade om när Victora Park tog över 900 lägenheter i Växjö 2016 och kort därefter höjde hyrorna med 50 procent. 
Vi vill göra det tydligt för Victoria Park att vi inte tänker acceptera chockhöjda hyror eller ”renovräkningar” (att folk tvingas flytta pga renoveringshyreshöjning) i Brandbergen. 
Vissa renoveringar är välbehöviga, men de ska inte betalas av oss hyresgäster (igen!) då vi redan betalat för dem via hyran. Särskilt inte när bostadsbolagen går med vinst! Att Brandbergen står helt utan allmännytta är ofattbart. 
Allmännyttan har ett socialt ansvar och ska se till att alla har möjlighet att bo. Privata värdars uppgift är att göra så stor vinst som möjligt vilket går ut över service och underhåll som görs till en så låg kostnad som möjligt. 
Haninge Bostäder borde ta över hyreslägenheterna i Brandbergen för att garantera oss boende en långsiktig trygghet. Vi vill med detta göra det klart för Victoria Park att vi inte drar oss från att kämpa som de boende i Rannebergen, Göteborg. 
Brandbergen är vårat hem där vi trivs och tänker bo kvar – till normala hyror och med bra underhåll!
För Nätverket Rädda Hyresrätterna i Brandbergen:Lina Rigney Thörnblom, James Hogg, Sadia Islam, Rasheed Ali, Stephen Rigney, Jan-Olof Hamberg, Suzanna Lundgren, Jeanette Mercan, Sari Kiemunki, Ewelina Krakowska, Susanne Åstrand, Allan Elmandiwy, Marie Andersson, Anna Jönsson, Jimmy Lind, Katrin Albinsson, Siv Andersson, Veronica Grahn, Helena Marie Andersson, Monica Friemann, Anna Söderlund, Linda Marie Olsson, Clary Gavelin, Marika Belghiti, Björn Lundby


> Kom på möte med Rädda Hyresrätterna och organisera motståndet i Brandbergen! Onsdag 15 maj kl 18 i Brandbergens fritidsgård

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.