onsdag 22 maj 2019

Nattpersonalen på Vallagårdens äldreboende i uppror

Nattpersonal på Vallagården från vänster: Rano Miraliyeva, Lena Klerkefors-Pettersson, Mehraban Kianersi-Adegani, Ann-Christine Adjovi och Lena Lindberg-Qvickström.
Foto: Mattias Bernhardsson
Haninge minskar nattbemanningen från tre till två anställda på 32 dementa på två plan • Kommunen anmäls till Arbetsmiljöverket

av Mattias Bernhardsson,
organisatör Rättvisepartiet Socialisterna
- - -

Över 150 undersköterskor och vårdbiträden har nu anslutit sig till kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg (för anställda i kommunens äldreomsorg). Ett upprop mot det nyligen införda 12-timmarspasset på helg sprids runt om på Haninges äldreboenden.

Även nattpersonal inkluderas i de nya skandalpassen och på Vallagården i Handen minskar dessutom kommunen på bemanningen – från en lägstanivå till en katastrofnivå.

"Tillsammans förbereder vi en anmälan till Arbetsmiljöverket. På punkt efter punkt bryter Haninge kommun mot såväl Arbetsmiljölagen som Arbetslagen"
Från och med 1 juni minskas bemanningen under natten från tre till två anställda som nu själva ska ta hand om fyra avdelningar, allt som allt 32 dementa på två våningsplan (!).
Den heltidsanställde i nattpersonalen kommer att få jobba två helger av fem varav två 12-timmarspass och dessutom jobba tre sena 13-21-pass.

När jag träffar nattpersonalen och pratar om deras arbetsvillkor är det tydligt att de redan jobbar på gränsen för vad deras kroppar klarar av. Men det är ändå tryggheten för de äldre som personalan värnar främst. Och därför sätter nu samtliga åtta undersköterskor och vårdbiträden i nattpersonalen (både heltidare och deltidare) ned foten. Tillsammans förbereder vi en anmälan till Arbetsmiljöverket. På punkt efter punkt bryter Haninge kommun mot såväl Arbetsmiljölagen som Arbetslagen.
– Jag minns 1995 då vi också var två på natten men då fanns bara en avdelning. Nu blir det fyra avdelningar på två plan, jämför undersköterskan Ann-Christine Adjovi.
Nattpersonalen beskriver en verksamhet som är trasig av åratal av ständiga nedskärningar och om förhållanden som beslutsfattarna inte kan något om:
– Ofta kommer flera larm samtidigt. Vi kommer inte kunna hjälpa alla med bara två på natten. Tre anställda på natten är redan för lågt. Brandskyddsmyndigheten har sagt att vi måste vara fyra på natten för att kunna få ut alla boende vid brand, säger undersköterskan Lena Lindberg-Qvickström.
Att arbeta med sjuka och dementa är krävande även under natt. De vaknar, kan vandra omkring, ramla och även få våldsamma utbrott.
– Vissa dementa kräver tre anställda vid larm. Jag har frågat chefen flera gånger vem jag ska ringa till i natten om det händer något utan att få ett svar. Vi har ingen att ringa till och snart är vi bara två anställda på 32 dementa. Kommunens äldreplanering nämner inte ens vad som gäller för natten. Vi har inte ens överfallslarm, berättar undersköterskan Lena Klerkefors-Pettersson.
– Vid ett larm räckte inte ens tre anställda. Det finns beslutsfattare som aldrig varit ute i arbetslivet, som aldrig jobbat natt i äldreomsorgen med dementa och psykiskt sjuka, säger vårdbiträdet Mehraban Kianersi-Adegani.
– Lokalerna är dessutom undermåligt larmade, ibland traskar det in fulla personer eller narkomaner rakt in i avdelnigarna. Då har vi fått ringa 112 eller brandkåren och vänta. Men det är allvarligt, särskilt när vi har både ibland nyopererade och våldsamma boende, förklarar vårdbiträdet Rano Miraliyeva.
Det kokar på alla kommunens äldreboenden mot minskad bemanning och de nya 12-timmaspassen. Och vår kampanj växer nu på avdelningarna dag för dag.

Tidigare artiklar om kampanjen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.