fredag 3 maj 2019

Bränderna har redan börjat – vad gör regeringen?


Klimatkrisen: Att det redan i april har varit nya skogsbränder i Sverige och övriga Nordeuropa är en allvarlig varning Av Robert Bielecki

- - -

Förra sommarens torra väder och resulterande skogsbränder – de mest omfattande i landet någonsin – var en föraning om framtiden. Att det redan i april har varit nya skogsbränder i Sverige och övriga Nordeuropa är en allvarlig varning.

Den globala uppvärmningen och klimatförändringarna orsakar stora rubbningar i ekosystemen. Det innebär också att extrema väderfenomen blir vanligare och mer omfattande. Utöver fler och värre stormar och översvämningar blir också torrperioderna längre.
I hela Nordeuropa har vi i april sett mer skogsbränder än kanske någonsin tidigare. I Storbritannien har det i år varit hela 96 bränder på en yta på 25 hektar eller större, vilket kan jämföras med att det under rekordåret ifjol var 79 terrängbränder. Antalet dagar med värmeböljor har också ökat i landet från 5,3 till 13,2 de senaste åren.

Till tidningen New Scientist kommenterar National Fire Chiefs Councils chef Paul Hedley att utvecklingen är oroande och markerar ett nytt mönster:

– Det som hände ifjol och det som händer i år visar att det inte längre handlar om att terrängbränder inträffar under en säsong utan att de sker året om.
Även i Polen, Tyskland, Finland och Norge har det brunnit. I Polen har de varit fler än tidigare under april. I Sokndal i sydvästra Norge tvingades 160 hem att evakueras när en omfattande skogsbrand drog fram i förra veckan.

I Sverige har det brunnit på flera platser över påskhelgen och framåt i södra och mellersta Sverige, bland annat i Gnosjö, Pinbo, Skogs-Tibble, Smedsbod, Gårdskär och i Hässleholms kommun, som har sett sin största skogsbrand någonsin. Många tvingades evakuera sina hem för att fly undan lågorna.
Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har brandrisken varit ovanligt hög i flera delar av södra och mellersta Sverige. Något ovanligt är att gräsbrandssäsongen överlappar med skogsbrandssäsongen, som annars brukar ha flera veckor emellan sig. De höga värdena flyttar sig dessutom högre upp i landet.

– Det är ovanligt att skogsbrandssäsongen dragit igång såhär tidigt. Det är väldigt torrt. På vissa platser i södra och mellersta Sverige har det inte regnat på veckor, sa MSB:s pressekreterare Marcus Årskog till SVT Nyheter den 24 april.
MSB menar dock att de är bättre rustade för att hantera skogsbränder jämfört med ifjol, bland annat då antalet skogsbrandsdepåer (som innehåller olika verktyg, material med mera för att bekämpa bränder) har ökat från 15 till 24 i landet, samt att fler vattensläckningshelikoptrar har upphandlats (31 stycken finns numera).
Det är bra, men inte tillräckligt. Helikoptrarna tillhör dessutom privata entreprenörer, när de borde vara offentligt ägda och kontrollerade.

Men regeringens och de övriga partiernas fortsatta högerkurs – till näringslivets jubel – bådar illa. Inte nog med att de så kallade klimatsatsningarna är långt ifrån tillräckliga: Allt mer resurser omdirigeras från det offentliga till det privata, från arbetare till rika, från samhällets behov till kapitalets begär.
De kommande åren (och kanske redan i sommar) kommer vi utan tvekan att få se ännu fler bränder, utan att tillräckliga resurser för att bekämpa dem. Politiska direktiv år 2004 innebar att försvarsmakten skulle ägna sig mer åt krigsföring, och inte ha beredskap för civilförsvar. Antalet brandmän och deltidsbrandmän är alldeles för få, ett resultat av omfattande nedskärningar och uteblivna satsningar.
Vi behöver genomföra en grön, demokratisk omställning av världens produktion och distribution av varor, tjänster, energi och service omedelbart. Men det kapitalistiska systemet och dess representanter i de etablerade partierna kan omöjligen genomföra detta.

Enda vägen till klimaträttvisa är en enad kamp underifrån för socialism, där allas behov till bostad, välfärd med mera kan tillgodoses. En kamp för resurser till och planering utifrån behoven. Pengar finns – låt de superrika, storföretag och banker betala.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:

• Omedelbar klimatomställning av produktion, infrastruktur, transporter, boende och energitillverkning. Staten måste under demokratisk kontroll ta över stora företag och banker för att göra detta möjligt.
• Gör om militärmakten till räddningstjänst. Fler helikoptrar och ett flertal vattenbombningsplan som är stationerade i Sverige.
• Kraftig satsning på brandbekämpning. Kommuner, lokala brandstyrkor och hemvärn med lokalkännedom måste bli ekonomiskt understödda av staten.
• Anställ 2 500 fler brandmän och höj brandmännens löner.
• Ett skogsbruk som motverkar hejdlösa bränder. Nej till rovdrift och monokultur.
• Kompensation efter behov för markägare och lantbrukare som drabbas av bränder och torka.
• Hela Sverige ska leva. Verklig satsning på samhällsfunktioner över hela landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.