tisdag 24 maj 2011

Debatt på Enhetslistans kongress i Köpenhamn

Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, deltog på Enhetslistans kongress i helgen och rapprterar om diskussionerna:

Michael O'Brien från United Left Alliance på Irland talar:
I helgen hade Enhetslistan i Danmark en välbesökt kongress med över 500 deltagare. Enhetslistan, som föddes genom sammangåendet av flera vänstergrupper redan 1988, är idag det den enda kraften i folketinget som står för ett alternativ till högerpolitiken och den ökade rasismen.

Opinionsmätningar spår att de skulle få dubbelt så många mandat om det var val idag, vilket bidrog till den optimism som speglade kongressen.

Men diskussionen visade också på viktiga debatter inom partiet. Ledningen än blir allt mer valinriktad och talar om behovet av en 'ny röd-grön regering', där Enhetslistan ses som garanten mot att Socialdemokraterna och det högerskenande Socialistiskt Folkeparti allierar sig med borgerliga partier.

Detta mötte mothugg då flera delegater var upp i talarstolen och varnade för 'valfixering'. Kritikerna tryckte på för att partiet inte får ställa upp några nedskärningar och att mer energi måste läggas på såväl det fackliga arbetet som att ingripa och stödja arbetar- och elevkamp.

Michael Varming, Enhetslistans kommunalråd i Köpenhamn talade om hur de blockerat S-nedskärningar på handikappade. Men han nämnde inte ett ord om att de röstade för budgeten, genomfört nedskärningar på hälften av verksamheterna i staden, skurit ner på psykiatrin m m.

Kongressens stora debatt var om Enhetslistans beslut att stödja den NATO-ledda militära interventionen i Libyen, ett stöd de fick dra tillbaka efter en protestvåg från medlemmarna. Läs mer om debatten här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.